Menu

Segítő kezek

2012.11.03.

A Szolidáris Kisnyugdíjasok Egyesülete négy évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy az újpalotai kisnyugdíjasoknak is legyen olyan közössége, ahol elbeszélgethetnek.
– Zömében egyedülálló kisnyugdíjasokkal közösen hoztuk létre az egyesületet azzal a céllal, hogy együtt lehessünk– mesélt a kezdetekről Illés Gézáné, az egyesület vezetője.

A nevükben megjelenik az egymás segítése, ami abban nyilvánul meg, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor összefognak és megkeresik a megoldást a bajra. Az egyesület az elmúlt évek alatt komoly adatbázist hozott létre.
– A generációnk nagyon szégyenlős, nem kér, de elfogadja a segítséget. Nagyon sok olyan ember él, akinek a rezsi kifizetése után alig marad pénze élelmiszerre. Évente kétszer van a Caritasnak segélycsomag osztása, ennek a munkálatait mi koordináljuk, és már végezzük az előkészületeket, mivel novemberben ismét lesz osztás. Fel kell térképeznünk, kik a rászorultak, akik nemcsak kisnyugdíjasok, hanem nagycsaládosok, munkanélküliek, szorult helyzetben lévők is lehetnek. Főleg itt Újpalotán próbálunk segíteni. Illés Gézáné elmesélte azt is, hogy az előző segélycsomag osztásnál kétezer-hatszáz csomagot készítettek, melyek közül többet ők maguk vittek ki a rászorulóknak.
– Egy 91 éves néni úgy nyitott ajtót, hogy azt kérdezte: kinek jutottam az eszébe? Nagyon meghatódtunk. Volt olyan is, aki alig hogy megkapta a csomagját, már enni is kezdett, mert annyira éhes volt.
A kisnyugdíjas az, aki havi százezer forint nyugdíjat kap. Ez nem sok, hiszen van olyan otthon, ahol a havi rezsi hatvan- hetven ezer forint.
Az egyesület tagjai emellett önként vállalták a környezet védelmét.
– Állandóan „kukkolunk” – nevette el magát a vezető. – Megy a hír az önkormányzatnak, a Répszolgnak, állandó „szolgálatot teljesítünk” a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek is. Mi hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a kiserdőben milyen állapotok uralkodtak. Még harminc évvel ezelőtt bátran lehetett ott sétálni, aztán egy közös bejáráson kiderült, hogy negyvenhét hajléktalan lakott az erdőben. Dokumentáltuk az erdőben történteket a kezdetektől egészen a nemrégiben megépült sportpálya, bográcsozó hely átadásáig.
– Mindenütt ott vagyunk, nyitott szemmel és kritikusan nézzük környezetünket. A lehetőségekre hívjuk fel a figyelmet, mert partnerek szeretnénk lenni.
– Korosztályoktól függetlenül működünk, és csak az a célunk, hogy a munkánkkal segítsünk másoknak – mondta zárásként Illés Gézáné.