Menu

Salkaházi Sára nevét viselheti a park

2010.12.15.

December 7-én lakossági fórumra várta László Tamás polgármester, valamint dr. Novák Ágnes és Bitvai Nándor alpolgármester a Boldog Salkaházi Sára templom környezetében élőket. Ennek oka az volt, hogy egyrészt vitassák meg, hogy a templom környezetében lévő terület nevet kaphasson, mégpedig boldog Salkaházi Sára nevét, valamint, hogy a meghívottak tájékozódhassanak az Újpalotával kapcsolatos fejlesztésekről.

Először Repcsik Gyula, a plébánia kormányzója emlékezett meg Salkaházi Sáráról, idézte fel alakját, majd László Tamás polgármester szólt arról, hogy több száz lakó írta alá azt a kérelmet, amiben megfogalmazták azt az igényt, hogy a templom melletti parkot Salkaházi Sáráról nevezzék el. A polgármester beszélt arról is, hogy Salkaházi Sáráról a IX. kerületben már elneveztek közterületet, de Boldog Salkaházi Sára park még nem létezik a fővárosban. Ám a közterületek nevének jóváhagyása a Fővárosi Önkormányzat hatásköre. Így a tényleges elnevezési folyamat körülbelül egy évet vesz igénybe.
A kerület vezetése a templom környezetét át kívánja alakítani az új kerületi szabályozási terv alapján, melyet az érintett lakosok bevonásával kívánják megvalósítani. A lakosokkal való kapcsolattartás eszközei lesznek a polgári együttműködési irodák, amelyek közül az elsőt Újpalotán alakítják ki.
A lakók és a városvezetés képviselői egyaránt megfogalmazták azon gondolataikat, mely szerint a kerületrészben többek között fejleszteni kell a zöldfelületet, gondoskodni kell kutyafuttatókról, sportlétesítményekről, parkolók építéséről. Ugyanis városrész megépítésekor az építtetők abban gondolkodtak, hogy elég két lakásonként egy parkoló, mára azonban az autók teljes térhódítása miatt lakásonként lenne szükség egy-egy parkolóra, így a 16 ezer lakásos városrészben 8 ezer parkoló hiányzik.
A kerületrészt a négy nagy fő útvonal négy részre szabdalja fel, amelyek jellege markánsan különbözik egymástól. A templom és környezete jellegét tekintve sport és rekreációs terület lehetne a jövőben. A piac környezete nagyon rossz állapotú, lerobbant rész, amely ennek ellenére sok embert vonz a vásárlási lehetőség miatt, tehát fejlesztésénél szem előtt kell tartani a szolgáltató funkcióját. A Zsókavár utcai területen az orvosi rendelőre készült uniós pályázati terveket újratervezik, mivel tartalmukban nem felelnek meg a kor követelményeinek. A közösségi ház környezetét is át kívánják alakítani. Újpalota új fő terére és a közösségi ház átépítésére ebben a hónapban tervpályázatot írnak ki. László Tamás hangsúlyozta, a mintegy negyvenezer lakost számláló kerületrésznek nem lehet ilyen kicsi közösségi háza.
Mindezek után dr. Novák Ágnes alpolgármester arról számolt be, hogy a templom kertjét növelni kívánják, a fiatalok számára új funkciókat alakítanának ki, például helyet kapna egy sportudvar. A park területe több lehetőséget rejt, zöldsávval lehatárolva focipálya építhető és a park egyik felében kutyákat is lehetne szigorú szabályok betartása mellett sétáltatni.
Repcsik Gyula kérésként megfogalmazta, hogy szeretnének a templom zárt területén belül a nagy udvar mellett játszóteret.illetve javasolta, hogy több kutyafuttatásra alkalmas helyet és több kutyapiszok felszedéséhez alkalmas eszközt kellene kihelyezni a közterületeken.
-Az embereket meg kell tanítani arra, hogy a közterület mindenki tulajdona és arra vigyázni kell- mondta.
Németh Tibor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője az elhangzottakhoz hozzátette, a kerületben két kutyafuttató és két kiképző területet alakítottak ki, amelyek közül egy, a Szántóföld utcai kiképző az egyedüli, ami népszerű a lakosok körében. Az elmúlt években több futtatót is ki akartak építeni, de a lakók tiltakoztak a létrehozásuk ellen.
A sportolási lehetőségek köre beszűkült- állapították meg a lakók, amely felvetésre Bitvai Nándor alpolgármester szolgált jó hírrel a lakóknak: az önkormányzat korcsolyapályát létesít a Száraznád utcai iskola udvarán.
A kerékpártárolók hiányáról szólva dr. Novák Ágnes elmondta, hogy a közintézményeknél alakítanának ki védett, fedett kerékpártárolókat. Véleménye szerint a templomnál is kiépíthető védett kerékpártároló, hiszen az ide érkezők meg tudnának pihenni a templomkertben.
Több lakó is felvetette, hogy sokan beépítik a lakásuk erkélyét, ám a rácsok és azok festése különbözik egymástól.
-A lakótelepek beépítése országos probléma. Az erkélyek berácsozásához nem szükséges építési engedély, mint ahogyan a homlokzat színezéséhez sem, erről a lakóközösségek maguk döntenek. A színezést egyébként helyi rendeletekkel lehet szabályozni. Az egyéni erkélybeépítéshez a társasház közösségének is hozzá kell járulnia, ezért azt javasolom, hogy a ház közössége hozzon szabályokat a berácsozások kialakítására– mondta válaszként Szántóné Pásztor Judit, az Építési Osztály vezetője.
A fórum végén László Tamás polgármester megköszönte az érdeklődő lakosság részvételét hangsúlyozva, hogy sokkal több ilyen konstruktív összejövetelre van szükség, melyet az önkormányzat igyekszik egyre gyakoribbá tenni.

Kapcsolódó hanganyagok:
László Tamás polgármester bevezetője
Repcsik Gyula , a plébánia kormányzójának beszéde
Hozzászólás- boldog Salkaházi Sára élete
Hozzászólások
dr. Novák Ágnes alpolgármester és Bitvai Nándor alpolgármester tájékoztatója
Németh Tibor osztályvezető tájékoztatója