Menu

Sakkfesztivál Rákospalotán

2012.04.19.

A REAC Sportiskola SE Sakkszakosztálya már régebb óta működik, ám a kerületi sakkiskola igazából még csak most hallatott magáról először. Köszönhetően a szakosztály élére nemrégiben kinevezett Mihály Zoltánnak, aki az oktatás és a versenyeztetés mellett a sportág népszerűsítését is a zászlójára tűzte. Ennek szép példája volt az első ízben megrendezett Rákospalota Sakk Kupa, mely versenynek április 15-én a Hubay Jenő Zeneiskola koncertterme adott otthont. A rendezvény iránt meglepően nagy volt az érdeklődés, a termet ugyanis zsúfolásig megtöltötték a sakktáblák mögött ülő gyerekek.

– Komoly szervezőmunka előzte meg a rendezvényt, – tudtuk meg Mihály Zoltántól, a verseny igazgatójától. – Több mint százötven kisiskolás és óvodás jött el versenyünkre, amely két újdonsággal is szolgált. A gyermekversenyekre a résztvevő apróságokat szülők, nagy szülők kísérték el, és arra gondoltunk, hogy nekik is biztosítanánk játéklehetőséget. Jobban telik a nap, ha nem csak a gyerkőceikért izgulnak, hanem ők is megmérettetnek. Az elgondolásunkat pedig a minden várakozást felülmúló létszám igazolta. Rengetegen jöttek a kerületből és más városrészekből is. Valamennyi résztvevő, függetlenül az elért eredményétől hazavitt egy kis ajándékot. Ebben pedig nagy segítséget jelentett a kerületi önkormányzat támogatása, amit ez úton is köszönünk.
A versenyt László Tamás polgármester nyitotta meg, akit Bitvai Nándor alpolgármester is elkísért az első kerületi sakkfesztiválra. Rajtuk kívül részt vett még a sakkvasárnapon Révész Máriusz országgyűlési képviselő is, aki civilben a Budapesti Sakkszövetség elnöke, és, aki egyrészt, mint szülő, másrészt pedig amatőr sakkozóként volt jelen az eseményen.
– A REAC Sportiskola SE az ifjúsági sportélet észak-pesti fellegvára – mondta Sági Ferenc elnök. – Valamennyi szakosztályában, így a sakkban is nagy hangsúlyt helyezünk az utánpótlásképzésre. Ez a verseny egy hosszabb távú program kezdete, hiszen ősztől a tervek szerint sok kerületi iskolában és még több óvodában indul majd el a szakemberek irányította sakkoktatás, ezzel biztosítva a szakosztály utánpótlását, és azt, hogy minél több gyereket tudjunk bevonni a rendszeres sportolás világába. A Rákospalota Sakk Kupából szeretnénk hagyományt teremteni, hogy a gyerekek minden évben megmérettethessenek, s hogy ezt a szép játékot népszerűsíteni tudjuk, és nem utolsó sorban, hogy ezzel az eseménnyel is öregbítsük Rákospalota sportszerető hírét.