Menu

Sajtótájékoztató után I.(költségvetés módosítása, SZMSZ, kórház)

2005.12.26.

Az ünnepeket megelőzően december 21-én tartotta utolsó képviselő-testületi ülését a XV. kerület Önkormányzata, majd másnap a sajtó képviselőinek számolt be Hajdu László polgármester és Gyurcsánszky János alpolgármester a fontosabb döntésekről.

A testületi ülés egy ünnepélyes eseménnyel vette kezdetét, miután dr. Bujdosó Sándor, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára dr. Lamperth Mónika belügyminiszter elismerését nyújtotta át Hajdu László polgármesternek a négy évtizeden át a köz szolgálatában végzett munkájáért.
A sajtótájékoztatón Hajdu László polgármester a napirendi pontok közül először a 2005. évi költségvetés III. számú módosításáról szóló döntésről beszélt, melyet a bevétel pozitív irányban történő változása indokolt (a legutóbbi módosításban már 217,8 millió Ft-tal több bevétel szerepelt, s így a kerület költségvetése közel 15,6 milliárd forint lett). A többletbevételből egy rész a tartalékalapba kerül, s így ismét az új év pozitív mérleggel indulhat.
-Ám némi többletkiadást is be kellett építenünk a költségvetésbe, az Észak-Pesti Kórház átvételével együtt járó költségeket. A jelenlegi százötvenkét dolgozóból hét fő munkaviszonya megszűnik, s az ő végkielégítésükről gondoskodnunk kell. A polgármester úr beszélt az Őrjárat utcai ingatlan járóbeteg-ellátó intézményeinek január 1-től történő önkormányzati tulajdonba vételéről, melynek kapcsán elmondta: az intézménynek csak a tulajdonosa fog változni, a profilja, az egészségügyi ellátás továbbra is változatlan módon és színvonalon történik majd. Az intézkedés révén azonban egységessé válik majd az egészségügyi ellátás a kerületben, nem lesznek párhuzamosan működő szolgáltatások, a betegek pedig bármelyik egészségügyi intézményben járnak, hasonló színvonalú ellátásban részesülhetnek majd. A képviselők megszavazták a Rákos út 58. szám, a Szentmihályi út 17. szám és a Fő út 71. szám alatti ingatlanok térítésmentes átadásáról szóló javaslatot.
-A források átcsoportosításával zöldterület fejlesztésre 21,9 millió Ft-ot, a kátyúzásra, a szemétszállításra, 8,7 millió Ft-ot különíthetünk el, és hibaelhárításra is jut majd 5 millió Ft. Az önként vállalt feladataink között szerepel a kerületi iskolások számára ingyenes tankönyvek biztosítása (31,3 millió Ft), a középiskolások nyelvvizsga és ECDL vizsgadíjának visszafizetése (idén 11,5 millió Ft volt ez).
A képviselő-testületi SZMSZ-ben néhány pontban történt módosítás az önkormányzati ülésen. Így bekerült a dokumentumba, hogy a kerületben regisztrált civil szervezetek valamennyi bizottságban tárgyalási jogot kaptak, így lehetőségük van arra, hogy aktívan részt vehessenek az őket érintő rendeletek megalkotásában. Emellett a civil szervezetek testületi üléseken való tárgyalási joga is megmarad, ám a jelenlegi közel száz a kerületben nyilvántartott civil szervezetek számára a tényleges tárgyalási jogról a polgármester dönthet annak függvényében, hogy az adott civil szervezett mennyire érintett az előterjesztésekben. Viszont a hatékonyabb munka érdekében az SZMSZ-ből kikerült a „személyes megtámadtatásra” hivatkozó ügyrendi hozzászólás.