Menu

Sajtótájékoztató az április 30-i testületi ülésről

2003.05.31.

Az akadálymentes közlekedési program folytatásáról, a testvérvárosi kapcsolatok alakulásáról, valamint a zárszámadás kapcsán a helyhatóság múlt évi fontosabb eredményeiről számoltak be a kerület vezetői az április 30-ai testületi ülést követő sajtótájékoztatón.

Gyurcsánszky János alpolgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat döntése értelmében idén – amely egyébként a Fogyatékosok Nemzetközi Éve – is folytatódhat a közintézmények akadálymentesítési programja. A költségvetésben, a korábbi évekhez hasonlóan 2003-ra is 20 millió forintot irányoztak elő a képviselők, így az ötödik éve tartó program során már összesen közel 100 millió forintot szenteltek az esélyegyenlőséget javító akadálymentesítésre.
Az önkormányzatokat törvény is kötelezi arra, hogy 2004. végéig valamennyi intézményüket tegyék a mozgáskorlátozottak számára is bejárhatóvá, tehát lifteket, rámpákat építsenek, illetve ahol szükséges – így például a mosdóknál – végeztessék el a szükséges belsőépítészeti átalakításokat is.
A XV. kerületi önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten eddig is mindent megtett az akadálymentes közlekedési útvonalak kialakításáért, ám még így is három-négy évbe telhet mire teljesíteni tudja a jogszabályi előírásokat.
A kerületi lakók számára már biztosan ismerős lehet az a lift, amelyet néhány hónappal korábban építtettek ki a Bocskai utcai okmányiroda lépcsőjénél. Az idei évben ugyan nem épül már ilyen látványos szerkezet, de három egészségügyi és két oktatási intézmény mégis könnyebben megközelíthetővé illetve bejárhatóvá válik.
Az idei program legkomolyabb beruházása a Hősök utcai rendelőintézetben kezdődik rövidesen, ahol a közel 10 millió forintból elkészülő felvonó segítségével a gyógyszertárat már fárasztó lépcsőzés nélkül is elérhetik a betegek.
A Kossuth utcai orvosi rendelőben és a Zsókavár utcai egészségügyi intézményben néhány iskolában végeznek majd kisebb-nagyobb átalakításokat a szakemberek.
Az alpolgármester szólt a testvérvárosi kapcsolatok alakulásáról is. Elmondta, a hagyományos kulturális és sportkapcsolatokon túl, az uniós csatlakozás küszöbén az önkormányzat vezetői különösen fontosnak tartják, hogy a mindennapi ügyintézésben is hasznosítható tapasztalatokat szerezzenek más önkormányzatok közigazgatási tevékenységéről. Beszámolt arról is, hogy a Hajdu László polgármester kassai kollégájával április végén aláírt megállapodásában több nemzetközi rendezvény megszervezését rögzítettek.
Gyurcsánszky János a közeljövőben várható programok közül a hónap végén megrendezendő, várhatóan nagy érdeklődés mellett zajló diákszínházi találkozót emelte ki.

Az alpolgármester az érdekességek között említette, hogy a pestújhelyi Emlék téren rövidesen új játszóeszközöket helyeznek el. Elmondta hogy egy jótékony vállalkozó az őt ide kötő gyermekkori emlékei miatt jelentős árkedvezménnyel ajánlott fel új, a szigorú uniós normáknak is megfelelő köztéri játékokat.
Dr. Nagy Antal jegyző az újságírók előtt beszámolt a 2002. évi zárszámadás elfogadásáról. A szakember a többi közt elmondta, hogy elkészítették az önkormányzat vagyonkataszterét. Eszerint a kerületi helyhatóság forgalomképes és forgalomképtelen (tehát el nem adható) vagyona összesen mintegy 27,8 milliárd forint.
Tájékoztatást adott arról is, hogy az önkormányzat munkatársainak száma az elmúlt év végére 286 főre emelkedett a megnövekedett feladatok miatt.
Hajdu László polgármester arról beszélt, hogy folyamatosan csökken a kerületben lakók száma, ugyanakkor egyre több a nyugdíjas – az itt élők közel harmada – , valamint a szociális ellátásokat, közgyógyellátást, egyéb gondozást igénylők száma. Kitért arra: rendkívüli és eseti szociális kiadásokra 617 millió forintot költöttek az elmúlt évben, többet mint a kerületi beruházásokra. Elmondta még: 4.600 család kapott további 151 millió forint eseti segélyt és 3.500 kiskorú gyerek után fizettek kiegészítő családi pótlékot 170 millió forintos összegben. A lakásfenntartási, valamint további eseti kifizetéseket is összegezve 1 milliárd forint feletti szociális jellegű kiadást könyvelt el tehát 2002-re az önkormányzat.
A kerületi vezető a költségvetés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat meg tudta tartani a költségvetés kiadási és bevételi egyensúlyát anélkül, hogy hitelt kellett volna felvennie. Emlékeztetett arra is, hogy utoljára öt évvel korábban vett fel rövid időre kölcsönt az önkormányzat vezetése a bérek kifizetésére.
Beszámolt még arról is, négy kilométer közcsatornát és 17 utcában négy kilométer hosszú szilárd útburkolatot építtettek.
Az érzékelhető eredmények között említette az önkormányzat múlt évi nyílászárócsere-programját, melynek során például négy iskolában cserélték modern, az energiatakarékosságot is szolgáló ablakokra a régieket.
A kerületi vezető tájékoztatást adott arról is, hogy az önkormányzat idén 4 millió forinttal tudja segíteni a „baráti és műkedvelő” nonprofit szervezetek tevékenységét pályázati úton, ezen túl „szinte normatív módon” támogatnak kulturális, sport és művelődési szervezeteket, valamint további forrásokat kapnak az elsősorban szociális közfeladatokat átvállaló civil közösségeknek.
Közlése szerint így összesen 57 millió forintot fordítanak a civil szervezetek támogatására, valamint további 10,5 millió forintot az egyházak karitatív céljaira.
Hajdu László az elmúlt év látványos fejlesztései között említette a Régi fóti úti evangélikus templom valamint a pestújhelyi templom előtti díszburkolat megépítését, és az újpalotai közösségi ház felújítását.