Menu

Rózsi néni már 97 éves múlt

2007.05.09.

A XV. kerületi Horvát Önkormányzat soha nem feledkezik meg Rózsi néni, azaz Molnár Ferencné születésnapjáról. A kerület egyik legidősebb horvát lakosának ugyanis nemrégiben volt a 97. születésnapja.
Rózsi nénit egyrészt köszöntötte a budapesti Horvát Önkormányzat, majd néhány nappal később az Őrjárat utcában található XV. kerületi Horvát Önkormányzat helyiségében többek között Kuzma István elnök kívánt jó egészséget a „fiatalasszonynak” egy hatalmas virágcsokorral.

Rózsi néni 1910. április 15-én született az osztrák határ menti horvát faluban, Péterfán (Petrovo Selo). Amint a lánya, Molnár Magdi elmondta, a horvátság már ötszáz évvel ezelőtt telepedett le ezen a vidéken, s a község lakói a mai napig az egyik legrégibb horvát dialektust beszélik.
-Anyukám húszéves volt, amikor Pestre került, először a János Kórházban, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben dolgozott, ahol ápolónői tanfolyamot végzett. Kezdetben a felnőtt osztályra került, majd a gyermekosztály létrejöttekor ott kezdett dolgozni, s innen is ment nyugdíjba.
A II. világháború után a kórházban kapott a család szolgálati lakást, ahonnan 1974-ben a kórház bővítése miatt kiköltöztették, így Újpalotára került a család- mesélte a lánya. Az 1994. évi kisebbségi választások alkalmával részt vett a kerületi horvát önkormányzat megszervezésében, és mint képviselő aktívan kivette részét az önkormányzati munkából. Segített az önkormányzati helyiség helyreállításában, kialakításában, programok szervezésében. Gazdag élettapasztalatával hozzájárult a horvát közösség eredményes tevékenységéhez.
Bár képviselőként csak az első négyéves ciklusban tevékenykedett, a mai napig is részt vesz nemcsak a XV. kerületi rendezvényeken, hanem szinte minden egyes kerületi, fővárosi és időnként még az országos programokon is.
Gyakran külföldi utazásokra is vállalkozik még. 2004-ben például a Horvát Iskola szervezéséhez zarándokúton volt Medzsegorjében. Tavaly és idén pedig részt vett a Rijeikai Karneválon; legutóbb pedig Ausztriába, Rustra kirándult a horvát gyerekekkel.
Kívánjuk Rózsi néninek, hogy a 100. születésnapján is találkozzunk, s jó egészségben találjuk!
„TETA LOLA”
Isten éltesse Rózsi nénit sokáig!