Menu

Rongybabák, Purgatórium, Labirintusok

2009.03.11.

E három szót egyetlen név köti össze: Olajos György… és még valami: a Munkácsy-díjas grafikusművésznek mindhárom kiállítása itt a XV. kerületben volt és van.

A Rongybabák című tárlattal még hét évvel ezelőtt állt ki a kerületi és kerületbe látogató nagyérdemű elé Olajos György a Zsókavár Galériában, majd öt évvel később ugyanezen helyen a Purgatórium című kiállításának anyagát mutatta be. Most, két évvel később a lassan 56 éves művész labirintusait hozta el a Csokonai Művelődési Házba, ahol lánya, Olajos Hanga hegedűjátéka nyitotta és zárta a kiállítás megnyitó gondolatait közvetítő Varga P. András grafikusművész szavait.
A megnyitón Olajos György számos ismerőse, művészbarátja mellett sok-sok tanítványa is megjelent, ugyanis a kiállító és a megnyitó szavakat tolmácsoló többek között egy iskolában tanít, a Szentendrei Művészeti Iskolában.
A grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Főiskolát éppen harminc évvel ezelőtt kezdte el, majd itt szerzett diplomát sokszorosító grafika szakon. Az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi kiállítása mellett több ösztöndíjban, díjban részesült. Grafikusi munkái mellett textilművészettel és objektek készítésével is foglalkozik.
Számos alkotása díszít köztereket, így többek között a Reloj de Sol napóra Kubában található, míg Tar és Pásztó között a buddhista sztúpában található a Kőrösi Csoma Sándor Tanka című bronz domborműve, melyet a Dalai Láma szentelt fel.
Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Magyar Papírművészeti Társaságnak, a Magyar Kárpitművészek Egyesületének, a Magyar Illusztrátorok Társaságának, a Művészkönyvalkotók Társaságának, a Folyamat Társaságnak, az Art 9 Egyesületnek.
Olajos György Labirintusok című kiállítása március 29-ig tekinthető meg a Csokonai Művelődési Ház kiállítótermében.