Menu

Roncstalanítás

2020.08.11.

Újra megkezdték a szabálytalanul „magára hagyott” járművek elszállítását.

A közterület-felügyelet a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény alapján a helyi közúton közterület-használati engedély nélkül tárolt, hatósági jelzéssel, azaz rendszámmal nem rendelkező gépjárművet, illetve azon közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, amelyik a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti, elszállítással eltávolíthatja.

„Sajnos a kertvárosi környezet és az ingyenes közterületi parkolás lehetősége sokak számára egyenlő azzal, hogy az üzemképtelen járművét a kerületünkben hátrahagyva megoldottnak gondolja annak elhelyezését. A lakosok persze joggal dühösek, hiszen senki sem szeret egy bomlófélben lévő autót nézni a háza előtt. A lakótelep parkolási gondjait is tovább súlyosbította, hogy az elhagyott autók által elfoglalt helyek nem álltak rendelkezésre az ott lakók számára  – mondta el Pálmai Attila a kerület  független önkormányzati képviselője. – Augusztus 10-én újra megkezdődtek  a roncs elszállítások, és reményeim szerint mostantól folyamatos lesz ez, így nagyobb rendet láthatunk majd az utcákon. Abban is megállapodtunk, hogy lehetőség szerint ennek a költségét a roncsok gazdáira terheljük, így nem a kerületnek lesz ez extra kiadás.”

Ismertette továbbá, hogy a budapesti helyi rendelet lehetőséget ad a műszaki hibás, de rendszámmal rendelkező, valamint a lejárt forgalmi vizsgás autók elszállítására is. „Ha a törvényt lehetne harmonizálni a budapesti rendelettel, megszűnnének a jelenlegi kiskapuk és egyértelműbb lenne a jogalkalmazás.”

A korábbi szállító cég, amellyel az önkormányzat vállalkozási szerződést kötött a szabálytalanul „magára hagyott” járművek elszállítására, a 2020. évre vonatkozóan a szerződés módosítását kezdeményezte. A módosítási tervezet olyan plusz anyagi terheket rótt volna az önkormányzat költségvetésére, ami miatt – a Pálmai Attila által kezdeményezett önkormányzati egyeztetést követően – a szerződést felmondták és új szállító cég kiválasztására került sor. Az új cég a TOTÁL-KÁR Kft., amely beszerzési eljárás keretében került kiválasztásra. A szerződés 2020. július 31-én lépett életbe. A korábbi lakossági jelzések alapján a szállításokat folyamatosan végezni fogják, melynek köszönhetően remélhetőleg sok idáig hosszan elfoglalt parkolóhely felszabadul a napi szinten közlekedő gépjárművek javára – tudtuk meg Homa Gabriellától, a Rendészeti Osztály osztályvezetőjétől.

 

(D.I.)