Menu

Roma Nap a nevelőotthonban

2003.07.12.

Hatodik alkalommal rendezték meg Szociális tárca fenntartásában működő nevelőotthonok hagyományos Roma Napját, amelyre ezúttal a kerületünkben, a Rákospalotai Javítóintézetben került sor.

– Minden élethelyzetből ki lehet hozni a jót, megerősítve magunkat, hogy könnyebben viseljük a nehézségeket – biztatta a rendezvényt megnyitó Daróczi Ágnes etnológus, előadóművész a megjelenteket. – Azok a gyerekek, akik a cigány folklórt őrzik, ápolják a nevelőotthonok szakköreiben, tánc- és zenei csoportjaiban jól tudják ezt és olyan követendő példát adnak, amelyet szerencsére egyre többen követnek a társaik között.
Tóth Zsófia gyönyörű énekhangját kísérte a helyi (nem kevésbé „profi”) zenekar, majd az Esztergomból érkezett leány tánccsoport kápráztatta el a nézőket. Zalaegerszegi fiúzenekar következett, amely csak néhány napja alakult ugyan, de egyik-másik zenészük, énekesük valódi tehetséget mutatott. Bogdán Ferenc Aszódról egy fájdalmasan szép (saját!) verset szavalt és a Kalocsai Ütős-zenekar is különleges élményt nyújtott. Délután pedig – közös előadásban – a nap folyamán betanult drámajátékban szerepeltek a találkozó résztvevői.
A színpad mellett a nevelőotthon kertjében a Mesterségek Utcájában kézművesek, külön kiállításon pedig az esztergomi, debreceni, zalaegerszegi, aszódi, kalocsai és rákospalotai képzőművészeti, népművészeti szakkörök munkáival lehetett ismerkedni.