Menu

Rezsicsökkentés

2013.02.21.

2002 és 2010 között a magyar családokra irreálisan magas teher nehezedett a rezsiköltségek díja miatt. Az egymást követő megszorítások eredményeként a gáz ára háromszorosára, a villany ára kétszeresére emelkedett.

2010-ben a kormány ezzel szemben már a kormányprogramjában elkötelezte magát a lakosság szociális biztonságának megerősítése mellett. Ennek részeként döntött úgy, hogy ragaszkodik a rezsiárak fölötti kontrollhoz. Az első lépés az volt, hogy a kormány megalakulása után befagyasztotta a rezsiárakat, ennek köszönhetően a fogyasztók az elmúlt két évben több mint 400 milliárd forintot takarítottak meg. A második jelentős lépés a befagyasztás után a rezsiárak csökkentése volt.

2012. december 5-én a kormány döntött arról, hogy 10 százalékkal csökkenti a villany- és a gázárakat, ennek következtében pedig a távhő díját is. A döntésnek köszönhetően mintegy 4 millió család otthonában 2013. január elsejétől csökkent a gáz és az áram ára. A döntés minden otthont, lakossági fogyasztót egyformán érint. A rezsicsökkentés először a februárban kézhez kapott, januárra vonatkozó számlákban érezhető.

A rezsicsökkentéshez kapcsolódó jogszabályi háttér megteremtése érdekében a parlament tavaly az utolsó plenáris ülésén három törvényt módosított, továbbá 11 miniszteri rendeletet hirdettek ki, a Magyar Energia Hivatal pedig számos határozatot hozott az árintézkedések végrehajtására.

Januárban a kormány döntött arról, hogy a bonyolult rezsiszámlákat egyszerűsíti annak érdekében, hogy minden ember értse, pontosan mire mennyit fizet. 2013. február 5-én jelent meg az a rendelet, amely meghatározza az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeit. A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. A számlák első oldalán – a mintaszámlák szerint – színes háttérrel kiemelve fel kell tüntetni azt is, hogy a rezsidíj csökkentésre vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen mennyi az energiafogyasztó megtakarítása az adott elszámolási időszakban, továbbá 2013. január 1-je óta.

2013. január 15-től a Magyar Energia Hivatalnál zöldszámot működtetnek, ahol szakértők válaszolnak a beérkező kérdésekre, és fogadják a bejelentéseket, észrevételeket. Az első két hétben a szakértők több mint 1400 megkeresésre válaszoltak.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség a február 5-7-ig tartó gyulai frakcióülésen úgy határozott, hogy július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackos gáz-, valamint a kéményseprési díjaknak is. Ezek esetében is az átlagosan tízszázalékos mérséklés a cél, a pontos mértéket azonban az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani.