Menu

Repkedni ugyan nem tudnak, de szépek

2012.01.13.

Több, mint kétszáz galamb és ezek gazdái várják az érdeklődőket ezen a hétvégén a Csokonai Művelődési Központban, ahol minden év januárjában a kerületi galambászok, pontosabban a B15 Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület tagjai legszebb madaraikat mutatják be a közönségnek.

Nekem ugyan még hosszú évtizedek után is, ha sok-sok madarat látok együtt, a félelem lesz rajtam úrrá Hitchcock filmjére visszagondolva. Szerencsére, azonban most nincs itt a helye az aggodalomnak, mert a Csokonaiban megtekinthető madarak nem repkednek, nem is tudnak, valamint nagyon szépek.
De miért pont januárban van ez a kiállítás- kérdezhetnék olvasóink.
A kiállítás megrendezésének időzítése nem a véletlen műve, mivel ilyenkor télvíz idején a madarak sokkal nyugodtabbak, a téli tollazatuk nagyon szép, s a párzási időszak is csak a későbbiekben kezdődik el, valamint a szebbnél szebb röpgalambok, keringő galambok, haszon- és díszmadarak megtekintésére még mindig van igény.
Azt viszont bizton állíthatom, hogy ennyi galambfajtáról nem is hallottam. Sokáig úgy véltem, vannak fehér galambok, meg szürke galambok, illetve a postagalambok. No, ennél azért színesebb a paletta. Sőt!
A teljesség igénye nélkül nézzük csak, mit is láthatunk szombaton (9-18 óra között) és vasárnap (9-16 óra között), azaz január 14-15-én a nagyteremben.
Lesz magyar óriás, magyar óriás begyes, máltai, strasszer, king, angol modena, mondén, texán, amerikai óriásposta, postagalamb, antwerpeni díszposta, budapesti rövidcsőrű, seregélynyakú galamb, dél-német pajzsos galamb, nürnbergi fecskegalamb, pirókgalamb (arany), angol apácakeringő, arab dobos, debreceni pergő, alföldi (kőrösi) keringő, budapesti bíbic keringő, kiskunfélegyházi fésűs keringő, indiai páva, budapesti tollaslábú gólyás keringő, üzbég csattogó pergő, amerikai kiállítási keringő, kínai galamb, zentai magasszálló keringő, danzingi keringő, egri kék keringő, magasröptű magyar deres, budapesti magasröptű csapos keringő (fekete, kék), pesti gólyás keringő, budapesti magasröptű keringő (gólyás, koszorúsnyakú).
Még végigolvasni sem könnyű, de így legalább egy kicsit szakértőként látogathatunk el gyerekünkkel, unokánkkal a helyszínre, ahova 31 kiállító hozza el madarait a kerületből, és a kerületen kívülről, sőt még Egerből, Aszódról, Fótról, Zsámbékról, Gödöllőről, Kardosról, Erdőkertesről, Kerepesről, Noszvajról, Egerszalókról is.
A bírálatot az MGKSZ bírálótestületének tagjai végezték: Hajnal József (vezető bíráló), Valentin Gábor, Tóth Sándor.
De mi is számít a szűri számára a bírálatnál? Ehhez következzék egy idézet a Csokonai honlapjáról: „repülni sem nagyon tudnak, éppen a zsűri számára fontos jellegzetességek – a hátulról felfelé fésült séró, a tollnadrág, a terjedelmes pávafarok – miatt, sőt elég gyakran előfordulnak olyan galambok is, akiknél a fej a madár elejétől jóval beljebb helyezkedik el, és ezáltal a tekintélyes begy légzsákkal keresztezett ütköző vagy egyszerűen vánkos benyomását kelti. Mégis, éppen az ilyen jellegű extrákkal felszerelt példányok a nyerők, akik pedig azzal jönnek, hogy egy díszgalamb nem praktikus, azoknak legyen elég, hogy egy felturbózott példány farka olyan szögben hajlik vissza, hogy a naptól, esőtől, védve van egy életen át. Értelemszerűen fajtán belül pontoznak a szakértők.”
Ám nemcsak a madárbarátoknak érdemes ellátogatniuk a Csokonaiba, mivel láthatóak lesznek még nyulak, kisrágcsálók, és díszmadarak.
Jó szórakozást! Irány a Csokonai Művelődési Központ (Eötvös utca 64-66.)

Kiállítók:
1.Albert Richárd
2.Apáti Lajos
3.Balogh Kálmán
4.Bankó Mihály
5.Bartók László
6.Czakó Csaba
7.Czank István és Istvánné
9.Csécsey Kálmán
10.Hajducsek János
11.Háry Sándor
12.Herédi Géza
13.Karácsondi László
14.Kiss Sándor
15.Kozák Viktor
16.Matúz Lajos
17.Máté Csaba
18.Máté Imre
19.Molnár István
20.Monori József
21.Montvai Csaba
22.Nyúka Sándor
23.Patvaros János
24.Patus István
25.Pásztor Ferenc
26.Pintér Szabolcs
27.Raffael János
28.Szárok Csaba
29.Szedlacsek József
30. Varga János
31. Vincze Sándor