Menu

Reneszánsz programok és sport két napon át

2008.05.21.

Az elmúlt hét péntekén megelevenedett Mátyás király udvara a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban. Udvarhölgyek, udvari bolondok, maga Mátyás király és Beatrix királyné várta az iskolák csapatait, akik különböző feladatokat hajtottak végre gyűjtve az érméket, a pontokat a feladatlapra.

A rendezvényt Bikfalvi Borbála, elnök-igazgató nyitotta meg, aki a reneszánsz ünnepi hagyományokat, a kor hangulatát idézte fel, majd Hajdu László polgármester kívánt sok sikert a programhoz.
A követek bevonulását, a királyi pár számára készített ajándékok átadását a halmozottan sérült vak fiatalokért létrejött Értelmes Életért Alapítvány ZOE zenekara kísérte muzsikával, majd a csapatok az udvarra vonultak ki, ahol a Szent György Lovagrend bemutatója várt mindenkit. Miután a gyerekek is kipróbálhatták a fegyvereket, elkezdődött a reneszánsz verseny: az iskolai csapatok iniciálé másolást tanulhattak, korabeli ékszereket készíthettek, tánclépéseket tanulhattak az udvarhölgyképző táncházban, Mátyás mondákat dramatizáltak, a Fekete sereg bajvívó iskolában íjászversenyen, fakarddal való vívásban, lovagi tornán és Kinizsi erőpróbán vehettek részt, totót és keresztrejtvényt töltöttek ki, illetve volt lehetőség gyöngyöt fűzni, nemezelni.
Délután egy kicsit komolyabb programok vártak az érdeklődőkre: Galambos Ferenc kerületi rendőrkapitány valamint Zajtai Béla tűzoltóparancsnok tartott előadást, illetve a Drogoplex Ambulancia Kronodrog kiállítása is megérkezett.
A reneszánsz vetélkedő eredményhirdetését követően a Dózsa György Gimnázium tánctagozatosai, majd L.L. Junior tartotta meg műsorát. A hangulat valóban fergeteges volt. A nap műsorvezetője Andrejszki Tibor volt, aki másnap, a sport napján ugyancsak folyamatosan a gyerekekkel töltötte a napot.
De még mielőtt erről esne szó, nézzük a verseny végeredményét:

I. László Gyula Gimnázium
II. Károly Róbert Általános Iskola
III. Száraznád NOK Neptun utcai iskola
IV. Kolozsvár Általános Iskola
V. Pestújhelyi NOK

A versenyt győztese a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány jóvoltából július 19-26. között Csopakra utazhat táborozni. A díjazottaknak az okleveleket maga Mátyás király adta át.

Másnap sport- és egészségprogramokkal és versenyekkel folytatódtak a rendezvények: hetes rúgás, kosárra dobás, kerékpáros ügyességi verseny a kerületi Rendőrkapitányság munkatársainak, valamint a Biondo Bike Egyesület tagjainak közreműködésével, kispályás focitorna a Femina SC gyerekfocistáival- aminek lesz visszavágója is-, , gombfoci a Palotai Asztali labdarúgó Egyesület tagjainak közreműködésével, go az Első Magyar Gó Egyesület szervezésében, sakk szimultán az Észak-Pesti Környezetvédelmi Kulturális Egyesület tagjának közreműködésével, petanq és íjászverseny a Kinizsi TTK közreműködésével, asztalitenisz bemutató a Kontyfa SE sportolóinak részvételével, darts az Unilever SE szervezésében. A Motiváció Alapítvány segítségével egyrészt akadálypályán próbálhatták ki a gyerekek a kerekesszéket, másrészt bekötött szemmel lehetett az ízlelésüket, a tapintásukat, a hallásukat tesztelni. Az udvaron főzni is lehetett, illetve a vendégek kaptak csülökpörköltet savanyúval a Víg Kalmár étterem támogatásával. Ez volt a kínálat:Így mindenki megtalálhatta a számára legmegfelelőbbet. Akinek még ez is kevés lett volna, az az egészségügyi programokra látogathatott el. A sok-sok díj mellett az iskolák közti versenyt és egyben a Vándorkupát a Kossuth NOK nyerte meg. A kupán ez olvasható: Kossuth-Összefogás Kupa.
A biatlon verseny résztvevői közül egy kislány, Mike Diána és egy fiú, Pósa Dániel a Palota Security jóvoltából egy-egy kerékpárt vihetett haza nyereményként.
A kosárra dobó versenyt a fiúknál Matyók Bence, a lányoknál Márkus Noémi nyerte meg, íjászatban Hanzelik Márk lett a győztes, míg a hetes rúgásban Soltész Levente bizonyult a legjobbnak. Az osztályok közötti verseny győztese a 2.a lett, akik egy DVD-lejátszót kaptak ajándékul, míg a kerékpáros ügyességi verseny legjobbja a fiúknál Füzesi Máté, a lányoknál Szunyogh Krisztina lett.