Menu

Rendőrségi hírek

2012.03.08.

Trükkös valutaváltás

A devizával kapcsolatos bűncselekmények eddig elkerülték a kerületet. A szakemberek szerint a pénzváltással kapcsolatos trükkös módszerek inkább a belső kerületekre jellemzőek, ahol sok a látnivaló, sok a turista és sok a pénzváltó.

Február 24-én délelőtt azonban ilyen bűncselekmény történt Újpalotán. A Pólus Center pénzváltójának közelében egy láthatólag váltani igyekvő férfit megszólított egy idegen ember. Miután megtudta, hogy kiszemelt áldozata 300 eurót kíván forintra váltani, felajánlotta, hogy a napi árfolyamnál valamivel magasabban megveszi tőle a devizát. A sértett örült a lehetőségnek, és belement az üzletbe. Az ismeretlen férfi ekkor elővett a zsebéből egy bankóköteget, és elkezdte kiszámolni az euróért járó 87.000 Ft-ot. Mikor a pénzt kiszámolta, félbehajtotta, és a sértett kezébe nyomta, akit arra kért, hogy gyorsan tegye zsebre a pénzt, nehogy mindketten lebukjanak. A becsapott személy nem gyanakodott, hisz saját szemével látta, hogy stimmelt az összeg, ezért nyugodt szívvel átadta a 300 eurót. Majd beült az autójába, és a közeli benzinkútig hajtott. Itt szerette volna a pénzt a tárcájába tenni, de, mikor kihajtotta a bankjegyeket, látta, hogy csak 8000 Ft-ot kapott az euróért. Ezt követően feljelentést tett a kerületi kapitányságon.

Volt kollégáját akarta kirabolni

Február 23-án egy férfi hívta fel az egyik kerületen kívüli ital nagykereskedést, ahol hat üveg pálinkát rendelt meg. A férfi kérésére a cég egy XV. kerületi címre szállította ki az italokat. A teherautó a megadott időpontban (18.30-kor) meg is érkezett, ám a megrendelő helyett, egy kámzsás rabló várta. A fekete maszkot viselő férfi kinyitotta az autó ajtaját, és egy kést tartva a kezében pénzt követelt a sofőrtől. A teherautó vezetője meglepődött, és megpróbálta letagadni, hogy lenne nála pénz. Mint utólag kiderült, 600.000 Ft volt nála. A rabló a sofőr kabátjának bal zsebét átkutatta, de ezt az összeget (mely aznap véletlenül nem a bal, hanem a jobb zsebben volt) nem találta meg. A rabló tehát dolga végezetlenül távozott, de a megtámadott sofőr, illetve az ital nagykereskedés ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozók két szálon indultak el: egyrészt gyanús volt, hogy a rabló kizárólag a sofőr bal zsebében kutakodott. A cégnél dolgozó autóvezetők ugyanis általában ott tartják a bevételt. Másrészt visszahallgatták a megrendelés hangfelvételét, és a kereskedés dolgozói közül többeknek ismerős volt a hang. Szép lassan összeállt a kép: a rablást egy, a cégnél korábban dolgozó férfi követhette el. A rendőrök február 24-én 22 órakor Zuglóban el is fogták a gyanúsítottat, aki a rendőrségen beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Nem működött a tuti biztos módszer

Egy férfi egy százszázalékos módszert dolgozott ki a tolvajláshoz. Gurulós bőröndjébe egy alumínium tasakot szerkesztett, mellyel meggátolta, hogy az üzletekben levő lopásgátló szerkezetek érzékeljék a chippes áru kihozatalát. Február 27-én azonban ez a módszer a Pólus Center egyik ruhaboltjában csődöt mondott, s mikor az elkövető ki akart sétálni az üzletből, a biztonsági berendezés váratlanul megszólalt. A biztonsági őrök azonnal kérdőre vonták a férfit, aki először tagadta, hogy bármit lopott volna, ám, miután kinyittatták vele a bőröndjét, kiderült, hogy 35 ezer forint értékben szeretett volna ruhát eltulajdonítani az üzletből. A biztonsági őrök értesítették a rendőrséget, akik előállították és kihallgatták a gyanúsítottat. A férfi a rendőrségen elismerte, hogy lopni szeretett volna, és, hogy korábban már ezzel a módszerrel négy hasonló bűncselekményt követett el. Ugyanakkor nem rejtette véka alá a bosszúságát sem, mert szerinte a módszere tuti biztos volt, és nem értette, hogy aznap miért mondott csődöt.