Menu

Rendőrök kitüntetése

2002.05.27.

Pintér Sándor belügyminiszter a Rendőrség Napja alkalmából április 24-én kiemelkedő szolgálatellátásáért elismerésben részesítette Borbély Erzsébet r.alezredest, a XV. kerületi Rendőrkapitányság Vizsgálati Alosztályának vezetőjét, akinek a miniszter a sokévi eredményes munkája elismeréseképpen a bűnügyi kategóriában az „Év Rendőre” kitüntető címet is adományozta. Ugyanezen a napon a kerület rendőrei közül többen is elismerésben részesültek.

Budapest Rendőrfőkapitánya példamutató szolgálatellátásért és az „Év Budapesti Rendőre” cím harmadik helyezéséért elismerésben részesítette Urbán Györgyné r.törzszászlóst (igazgatásrendészeti kategóriában), valamint Belányiné Pigler Ágnes r.zászlóst (közrendvédelmi kategóriában). A magasrangú kitüntetések mellett dr. Kökényesi Antal főkapitány dicséretben és jutalomban részesítette Reichenbach Csaba r.törzszászlóst, Fekete Sándor r.zászlóst, Hornyák Erika r.őrmestert és Jasztrabszki Lajos közalkalmazottat.
A BRFK Közbiztonsági Igazgatója kiemelkedő munkavégzéséért hasonló elismerésben részesítette Csóka János r.századost.
A XV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője példamutató szolgálatellátásáért 2002. május 1-jei hatállyal soron kívül Ihász István r.zászlóst r.törzszászlóssá, Bányácski Lóránt r.törzsőrmestert r.főtörzsőrmesterré léptette elő, míg Gáti Imre r.alezredest és Janics László r.fötőrzszászlóst kiemelkedő munkavégzésükért jutalomban részesítette.
A Rendőrség Napja alkalmából Hajdu László polgármester is elismeréseket nyújtott át a kerület öt hivatásos rendőrének: Lászlóczky József Attila r.századosnak, Hanzel Istvánné r.őrnagynak, Zakor Gabriella r.törzszászlósnak, Lovas Norbert, Szabó Rita r.törzsőrmestereknek, valamint Ozimák Erika közalkalmazottnak.

„Egyre több nő választja ezt a hivatást…”

– 1974. szeptember 1-jén kerületem a rendőrség kötelékébe – kezdte a beszélgetést Borbély Erzsébet r.alezredes, az év kitüntetettje -, bár akkor még csak gépíró voltam a XV. kerületi kapitányságon. Azóta közel 28 év telt el már, s mégis elmondhatom, hogy másfél esztendő kivételével – 1997-98-ban a BRFK Körözési Alosztályán dolgoztam, mint kiemelt főnyomozó – végig ugyanaz maradt a munkahelyem.
– Az természetes, hogy valaki nem lesz azonnal rendőr, ám az mégiscsak meglepő, hogy gépírással kezdte, most meg r.alezredesként egy egész alosztályt vezet?!
– 1980-ban lett belőlem hivatásos rendőr: bűnügyi vizsgálóként dolgoztam a kerületben. Maga a rendőri munka már gépíró koromban is tetszett, ám a 70-es, 80-as években még nem volt jellemző a nők szerepvállalása a rendőrség berkein belül. Nekem szerencsém volt, mert az akkori főnököm felvállalta, hogy egy nőt alkalmaz, így részben neki, az ő „bátorságának” is köszönhető ez a szép kitüntetés.
– Ha már a női rendőrökről beszéltünk, akkor megjegyezném, hogy az „Év Rendőre” mellett, az „Év Budapesti Rendőre” elismerést is két kerületi hölgy kapta meg. Ennyire nőiesedik már ez a pálya is?
– Valóban a kapitányság több hölgytagja is elismerésben részesült az idei Rendőrség Napján, és magam is úgy gondolom, hogy az utóbbi időben egyre több nő választja ezt a hivatást. A jelentkezők ráadásul egyre felkészültebbek, és éppen ezért tudnak így megfelelni a magas szakmai kihívásoknak is. Egyébként csak az elismerés hangján tudok szólni róluk, hisz sokszor a teljes embert kívánó család mellett végzik férfiakat megszégyenítő precizitással ezt a sok lemondással járó munkát. Ám, mégis az a véleményem, hogy a rendőrség bizonyos területein nem szabad, hogy megszűnjön a férfihegemónia, gondolok itt például a nem kis veszéllyel járó bűnüldözésre. Az a jó, amikor a két nem a rendőri munkában is ki tudja egészíteni egymást.
– 1998. szeptember 1-je óta a kerületi kapitányság Vizsgálati Alosztályát vezeti, így rendszeresen szembesülnie kell a bűncselekményekkel, és magukkal az elkövetőkkel. Van-e olyan eset az elmúlt évek vizsgált ügyei között, amelyre büszkén emlékszik vissza?
– Számtalan üggyel találkozom a munkám során, így nehéz lenne közülük bármelyiket is kiemelni. A kollégáim kiváló munkájának köszönhetően sikerült a rákospalotai lakásrablókat – akik nem egyszer védtelen időseket is bántalmaztak – lefülelnünk, és az eredményes vizsgálatnak köszönhetően sok bűncselekményt elszámoltattunk velük. Hasonlóan eredményes munkát végeztek a vizsgálók a Peugeot Gablininél történt tavalyi autólopások ügyében, hiszen nem csak a kerületi bűncselekményt sikerült rábizonyítaniuk a tettesekre, hanem még egy zuglói fegyveres rablást is. S ha már a sikeres esetekről beszélünk, fontosnak tartanám kihangsúlyozni, hogy az eredmények, köztük a nekem adományozott kitüntetés is, elsősorban a kollektíva munkáját dicséri. A kollégáim segítsége nélkül sosem értem volna mindezt el, ezért mindenképpen köszönettel tartozom nekik.