Menu

Rendőrök „cirkálnak” a kerületben

2003.06.15.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rövid távú közbiztonsági programjának egyik legfontosabb célja a „látható rendőrség” megteremtése. Ennek egyik legfontosabb elemeként februárban létrehozták a „Cirkáló egységeket”, hétköznapi nevükön a mozgó őrsöket.

A megkülönböztető jelzéssel ellátott Ford Transit mikrobuszt naponta többször is láthatjuk a kerület különböző pontjain. Kökényesi Antal Budapest rendőrfőkapitánya az egység bemutatásakor elmondta, hogy a fővárost rendőri szempontból 8 régióra osztották fel, ezekben az év minden napján egy-egy járőr teljesít szolgálatot. A XV. kerület a szomszédos IV. és XVI. kerületekkel együtt az 5-ös számú régiót alkotja, melynek központja a mi városrészünk lett.
– A cirkáló egység legénységét a három kerület rendőri állományából válogatták össze –mondta Horváth Ferenc, a XV. kerület rendőrkapitánya -, hozzátéve: közülük többen körzeti megbízotti gyakorlattal is rendelkeznek. A mozgó őrs lakossági fogadtatása rendkívül kedvező, ennek pedig az egyik legfőbb magyarázata, hogy a három kerületben reggel 7 és este 19 óra között cirkáló egység munkáját nem a büntetésorientált hatósági jogalkalmazás, hanem döntően a közbiztonság fenntartása jellemzi. A szolgálat legfontosabb feladata a lakossággal való kapcsolattartás, az információ,- és segítségnyújtás, valamint megelőzési tevékenység kifejtése. Persze, ez nem zárja ki, hogy szükség esetén az egység bárhol és bármikor bevethető lehet. E sorok írójának szerencséje volt, és betekinthetett a kerületben cirkáló járműbe. Így saját szemével láthatta, hogy gazdag felszereltséggel bírnak a kisbuszok: a belső térben egyaránt helyet kapott a golyóálló mellény, az egyszer használatos gumikesztyű, a kábítószerútmutató-könyv, a fényképezőgép, az összes jogszabályt tartalmazó fémkoffer és a hordozható számítógép is. Ez utóbbi tárolja a körözött személyek adatait is, így a járőr könnyen utánanézhet az igazoltatott gyanús személyek priuszának.
– A cirkáló egységek naponta felkeresik azokat a területeket, ahol korábban csak elvétve láthattak rendőrt a lakók, és ezzel megkönnyítik az állandó létszámhiánnyal küszködő kerületi kapitányságok munkáját. Fontos tudni, hogy a mozgó őrs tagjaihoz bárki odamehet, segítséget kérhet tőlük, akár személyesen, akár telefonon – a járművek oldalán jól látható helyen feltüntetett 06/30 30-30 112-es telefonszám hívása után a kerület számának (15) billentyűzésével gyorsan és gond nélkül felvehető a kapcsolat az adott régió egységével.
A cirkálók segítőkészségét sokan tapasztalhatták már a kerületben is: volt, aki a rendőri munka iránt érdeklődött, másokat – főleg a gyerekeket – az egyenruhás különítmény felszerelése izgatta. Nos, ők sem csalatkoztak: az egyenruhások megmutatták nekik a filmekben látható bilincseket vagy – természetesen megfelelő biztonsági intézkedések mellett – a kézifegyvereiket is, hogy aztán az erre a célra készített közlekedésbiztonsági szórólapokkal lássák el az érdeklődő gyerekeket.
– Télen számos hajléktalant juttattak menhelyre a kollégák, majd március elején, az Asia Center megnyitásakor segítettek a rendfenntartásban. A bűnüldözés területén is elkönyvelhettek már néhány komolyabb sikert, a legutóbb például Újpesten egy autótolvaj bandát sikerült lefülelniük. A három kerületben egyaránt 4 órát eltöltő egység „normál” esetekben kétóránként leparkol valahol, és azt követően tagjai járőrözni kezdenek. Ilyenkor feladataik közé tartozik például a kutyájukat póráz nélkül sétáltató gazdák, vagy a közterületen alkoholt fogyasztók figyelmeztetése. Összességében tehát elmondható, eddig jól vizsgáztak a cirkáló járőrök – információink szerint a polgárok a főváros egészében hasonló véleménnyel vannak a „látható rendőrség” munkájáról.