Menu

Rendőrautó az iskolaudvaron

2012.11.06.

A Pestújhelyi Ősz keretében október 13-án Családi napot rendeztek a Pestújhelyi Általános Iskolában. A programot László Tamás polgármester és Bitvai Nándor alpolgármester nyitotta meg.

Frák Erika igazgatónő elmondta, hogy a rendezvényen színes programokkal várták a diákokat és a családokat, például a tornateremben Thay-won-do bemutatót szerveztek, a tantermekben a felnőtteknek szűrővizsgálatokat, a gyerekeknek pedig az „Állat és ember” Állatvédő Egyesület jóvoltából klubfoglalkozásokat tartottak. A diákok találkozhattak az idén százesztendős Pestújhelyi Sport Club egykori röplabdázójával a 98 éves Dominek Annával, és Zsíros József kutyás frizbi bemutatóját is megtekinthették.
A délelőtt egyik kiemelt eseménye volt a rendőrség bűnmegelőzési előadása. A program két részből állt, az udvaron Niklesz Norbert törzsőrmester rendőrautót mutatott meg kívülről és belülről a gyerekeknek, az egyik tanteremben pedig Rostás Ottó rendőr zászlós, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának tisztje tartott előadást a bűnmegelőzésről a diákoknak.
– 15 éve vagyok hivatásos rendőr – mondta Rostás Ottó –, és már hét éve részt veszek a rendőrség bűnmegelőzési programjában. Az úgynevezett DADA (Dohányzás– Alkohol – Drog – AIDS) program az általános iskolás korosztályhoz szól. Az esetek többségében osztályfőnöki órákra hívnak bennünket ritkább az, hogy iskolai rendezvényeken veszünk részt.
A rendőr zászlós minden gyereket „elvarázsolt” az előadásával, főleg azért, mert talpig egyenruhában beszélt a diákokhoz. Bár a bilincs és a pisztoly hiányzott, de ezzel együtt is le voltak nyűgözve a gyerekek a látványától. A szakember olyan témákat vetett fel, mint például hogyan ne váljanak bűncselekmény áldozatává a gyerekek vagy milyen következményei vannak a bűncselekményeknek.
– A gyerekek számára mindig hitelesebb, ha az intelmeket egy rendőrtől, és nem a szüleiktől és pedagógusaiktól hallják. Ehhez persze kell az is, hogy a rendőrtiszt megtalálja a hangot a gyerekekkel. Erre a BRFK-nál is odafigyelnek, és ezekre a feladatokra felkészítik a rendőröket – mondta Rostás Ottó.