Menu

Rendkívüli testületi ülés- november 10. III.

2010.11.14.

Lassan már években mérhető, amióta a Zsókavár projekt témája felmerült a kerületben, melynek kivitelezéséhez az EU is közel félmilliárd forintnyi támogatást nyújtott.

Maga a beruházás azonban mind a mai napig nem kezdődött el, ám a Zsókavár utcai orvosi rendelőből az orvosok átköltöztek a Hősok útjai rendelőbe, ahol áldatlan állapotok között vannak már hónapok óta. A Zsókavár projekt ennek ellenére már 120 millió forintot emésztett fel, míg a beruházást koordináló cég, a RUP-15 Kft. működése 28 millió forintba került.
-A helyzeten sürgősen változtatni kell. Szinte mindent elölről kell kezdenünk. Újraterveztetjük beruházást, elsősorban az orvosi rendelővel kapcsolatban komoly változások lesznek, és a beruházást gyorsított ütemben fogjuk lebonyolítani. A terveink szerint a jövő nyárra elkészülhetünk ezzel a nagyon fontos munkával- mondta a polgármester, melyhez kiegészítésként Vizér Klára alpolgármester felolvasta a Magyar Építész Kamara elnökének szakvéleményét. Eszerint „a tervezett felújítás csak minimális beavatkozást célzott meg, így a felújítás után az ellátás minőségében és az épület műszaki használhatóságában A napirendi ponthoz hozzászólva dr. Novák Ágnes alpolgármester azt javasolta, ún. tájékozódási irodákat nyissanak a három városrészben, ezen belül is elsőként Újpalotán. Ezekben az irodákban folyamatosan információkat kaphatna minden érdeklődő a különböző beruházások pillanatnyi állásáról.
A képviselő-testüle5 egy másik napirendi pont alapján arról határozott, hogy a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Közalapítványt december 15-vel megszünteti. Ennek az az oka, hogy az alapítvány nem teljesítette megfelelően küldetését. Az alapítvány korábban azért jött létre, hogy az önkormányzat ily módon tudja támogatni a kerületi rendvédelmi szervek munkáját, ám emellett saját forrást is kellett volna szereznie az alapítványnak. Az utóbbi években ennek igazán tett eleget- 2008-ban a 13,5 millió forintos önkormányzati támogatás mellé csupán 875 ezer forintot gyűjtött más forrásból, 2009-ben ez a szám úgy változott, hogy 15,5 millió forintos önkormányzati támogatás mellé 565 ezer forintot gyűjtöttek Ezért már a korábbi képviselő- testület kezdeményezte az alapítvány megszűntetését, a döntés azonban az új önkormányzatra hárult.
Ugyancsak a november 10-i ülésen született arról is döntés, hogy bár februárban a RÁTE (Rászorulókat Támogató Egyesület) a Neptun utcában egy nem lakás célú ingatlant kapott használatra az önkormányzattól, ám a helyet nem vették igénybe, valamint a megállapodásban vállaltakat sem teljesítették, így a velük kötött szerződést a képviselő-testület felbontotta. A RÁTE emellett minden körzetben indított önkormányzati képviselőt indított, így nem a civil szervezetekre, hanem a politikai pártokra vonatkozó jogszabályok vonatkoznak rájuk.
A testület egy, a legutóbbi ülésen hozott határozatát is módosította, amely az önkormányzati cégek FB tagjainak megválasztásáról szólt. Ugyanis elkerülte a képviselő-testület figyelmét az, hogy Báder György a Palota 15 Kft. alapító tagja volt, így nem lehet a cég FB-nak tagja. A testület ezért úgy döntött, hogy Csete István tölti be a Palota 15 Kft. FB-nak tagságát, míg Báder György átkerül Csete István helyére a Palota Holding Zrt FB-ba.