Menu

Rendhagyó néprajzóra a „Pestújhelyiben”

2008.12.06.

Különleges Mikulás-ajándékot kaptak a Pestújhelyi Általános Iskola kisiskolásai.
2008. december 5-én a Szilas néptáncegyüttes tagjai érkeztek a tornaterembe, hogy rendhagyó néprajzóra keretében bemutassák a magyarság táncait, néphagyományait.

Az együttes műsorát és az „órát” Sikentáncz Szilveszter a népművészet ifjú mestere vezette.
A táncos bemutatást is Ö kezdte meg egy verbunkkal, majd lassú és friss csárdás következett. Mivel a verbunk „botos” tánc volt, ehhez kapcsolódott a pásztorok életének megbeszélése és a juhász, kondás, gulyás, csikós megnevezések pontosítása.
A csárdás Palócföld népviseletét, szokásait hozta közelebb a gyerekekhez, majd kezdetét vette egy néprajzi utazás a Felvidékre, Székelyföldre és a Szilágyságba.
A székely néptánc után került sor a jellegzetes erdélyi népviselet színvilágának, ruhadarabjainak bemutatására.
Ezt követte a fiúk egyéni táncai, majd ismét a páros táncok, amelyek azonos dallamra, az improvizációt előtérbe helyezve, sokszínűen kerültek bemutatásra.
Az együttest a püspökhatvani „Hatvani banda” kísérte, az ő zenéjükön keresztül bemutatkoztak a hangszerek is: a nagybőgő, a brácsa és a hegedű.
A gyerekek aktívan, nagy lelkesedéssel vettek részt az „órán”. Befejezésképpen egy fergeteges össztáncra került sor a jelen lévő gyerekek és az együttes tagjai részvételével.
Az iskola és az együttes is örömmel fogadta az együttműködés lehetőségét.
Bízunk benne, hogy a kezdeményezésnek lesz folytatása és a jövő táncosait a „pestújhelyis” kisdiákok is képviselik.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló