Menu

Rendhagyó díjátadó

2020.12.16.

Online formában tartották a  „Tizenöt2035” óvodai és iskolai alkotói pályázat eredményhirdetését.

Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata a Pro Regio Non-profit Kft. közreműködésével, valamint a JCDecaux és az XVMédia Non-profit Kft. támogatásával óvodai rajzpályázatot és iskolásoknak kiírt fogalmazás pályázatot hirdetett  „Tizenöt2035” címmel. A Tizenöt2035 Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) és a Kerületfejlesztési Koncepció (KK) kidolgozásához kapcsolódóan így a legkisebbeket is bevonták a jövő tervezésébe.

Számtalan technikával, változatos témákat megragadva igazán ötletes és kreatív munkákkal pályáztak a gyerekek. Több alkotásban konkrétan megjelölték azt is, hogy a XV. kerület, mely részén valósítanák meg elképzeléseiket. A KRESZ-parktól kezdve egy új uszodán át a környezettudatos megoldásokig megannyi ötlet került papírra, hogyan is szeretnék látni a XV. kerületet 15 év múlva.

Beke Károly a XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal Stratégiai és Tájékoztatási Csoport vezetője kiemelte,hogy – a várakozásokon túl nagy számban érkeztek pályaművek, így –103 rajzból és a 50 fogalmazásból kellett kiválasztani a legjobbakat. A verseny jelentőségét az is mutatja, hogy a Tizenöt2035 Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) programot irányító szakmai szervezet részéről elkészített új kerületfejlesztési koncepciójában és településfejlesztési partnerségi egyeztetést összefoglaló anyagában a gyermekek által megfogalmazottakat a szakma nyelvére is lefordítva összegezték.

„A jövő nemzedék kis kollégái döntöttek, hogy a mai szándékokból mi tud majd megvalósulni” – mondta el Sipos Gábor a XV. kerület főépítésze a 2020. december 15-én tartott rendhagyó online díjátadón. Hangsúlyozta továbbá, hogy „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a helyiek mondják meg hogyan szeretnének a kerületben élni a jövőben”. Fontosnak tartották, hogy a közös tervezésbe már a legfiatalabb réteget is bevonják, megmozgassák.

A kerületben élő fiatalok szeretnek itt lakni. Nagyon sokan a zöld értékeket helyezték hangsúlyba. Sok olyan információ jött tőlük, melyeket a tervezők beleépítenek a tervezési folyamat során a véleményezési anyagba.

Király Levente a zsűri egyik tagja úgy fogalmazott: „szívem szerint minden pályázónak fődíjat adtam volna”. „Nagyon élveztem olvasni a fogalmazásokat is. Nagyon sokan komoly íróként álltak hozzá a feladathoz. A környezetvédelmet szinte minden gyermek beleépítette a pályamunkájába. Már most látják mennyire fontos a jövőnk szempontjából a környezetünk megóvása és a fenntartható fejlődés.  Ez a pályázat egy fantasztikus ötlet és bízok benne más kerületek és települések is például veszik.”

Samu Tímea a JCDecaux vezérigazgatója, – szintén zsűritag – úgy fogalmazott: ” büszkén mesélem más kerületekben is, hogy a XV. kerület élenjáró abban, hogy a köztéri hirdetési felületeket ilyen jó célra használja. „Örömmel tölt el, hogy a díjak között a Citylight felületeken láthatjuk vissza ezeket a csodás alkotásokat. Mindig kell hinni a mesékben és a gyerekekben, mert ők a jövő és lehet rájuk építeni.”

 


Díjazottak:

Óvodai rajzverseny
Deák Lilla Hétszínvirág Összevont Óvoda
Farkas Dorina Bocskai Tagóvoda
Ferencz László Kavicsos Tagóvoda
Gerbics Patrik Páskom Tagóvoda
Kovács Imola Hartyán Tagóvoda
Lajhó Dorina Patyolat Tagóvoda
Pintér Máté Újpalotai Összevont Óvoda
Saitz Domán Péter Patyolat Tagóvoda
Simonffy Dorka Hétszínvirág Összevont Óvoda
Tahinasoa Lilla Patyolat Tagóvoda
Ükös Miksa Patyolat Tagóvoda
Iskolai fogalmazás
András Hunor László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
Kapczár Ádám László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
Kondor Luca László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
Starcsevics Emma László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
Till Zsófia László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
Toma Csilla László Gyula Gimnázium és Általános Iskola
Olasz Ádám Károly Róbert Általános Iskola
Péter Anna Budapest XV. Kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola
Szabó Bence Máté Szent Korona Általános Iskola
Székely Anna Szent Korona Általános Iskola
Takács Szemirámisz Szent Korona Általános Iskola
Vietórisz Norbert Szent Korona Általános Iskola
Iskolai fogalmazás, különdíjak
Jelen Jázmin Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium
Várkonyi Dorottya Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium

Díjak:

  • Minden résztvevő emléklapban, a legjobb alkotások pedig 5000-Ft értékű könyvutalványban részesülnek, mindezeken túl a Tizenötödik kerületben lévő JCDecaux buszmegállók Citylight felületein, valamint az ÉLETKépek újságban is megjelennek majd. Sőt, a teljes anyagból kiállítást is szerveznek, a járványhelyzet végén.
  • Különdíj (2 darab) Király Levente író (zsűritag) és a Corvina Kiadó jóvoltából a „Nem kötelező” című könyv a középiskolás pályázók részére.
  • Agócs Írisz illusztrátor (zsűritag) felajánlása 3 darab grafikai lenyomata a legjobb óvodai pályázatok beküldőinek, továbbá minden résztvevő számára készített képeslap.

Cserdiné Németh Angéla polgármester az online díjátadó végén összegezte: „Nem lehetünk elég hálásak a gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak, hiszen az ő segítségük nélkül nem lett volna ennyi pályázó. Valóban nagyon értékes és jó pályaművek érkeztek. Szeretném megköszönni mindenkinek! Online még nem adtam át díjat, de remélem nem kell hozzászokni. Gratulálok minden résztvevőnek. Mindannyian tanultunk belőle. Pályázók, szakmai szervezetek, pedagógusok, mindannyian. Ezt a pályázati formát nem engedjük el és lesznek még hasonló kezdeményezéseink, hogy megmozgassuk a fiatalokat is a kerületben.”

 

 

(D.I.)