Menu

Rákospalotai sztárok

2012.08.26.

Magyarország – Brazília a foci világbajnoki döntőben 8-0. Ízlelgessük egy kicsit ezt az eredményt, mert ilyenről csak álmodtunk eddig. Pedig mindez megtörtént, méghozzá Rio de Janeiroban. Tehát a magyar fiúknak a hazai közönség előtt sikerült elkalapálniuk a brazilokat. Jó, persze csúsztattunk egy kicsit, mert ez az elképesztő eredmény nem a zöld gyepen, hanem asztal mellett született.

A szektorlabdában pedig úgy, mint valamikor a nagypályás labdarúgásban, egyelőre még a magyarok tanítják a világot. És azt is érdemes tudni, hogy a szektorlabda az egyetlen olyan sportág a világon, amely magyar találmány.
Júniusban Rio de Janeiroban rendezték a szektorlabda, köznyelven a gombfoci világbajnokságot. Az eseményen 11 ország százhúsz versenyzője vett részt. A magyar csapat esélyesként utazott a tengeren túlra. A válogatottban két játékos, Szatmári Tamás és Lukács Viktor képviselte Rákospalotát.
A Palotai Csokonai ALE és a Testvériség SE versenyzői párosban és csapatban is világbajnoki címet szereztek. Kettejük közül a fiatalabb, a 27 esztendős
Szatmári Tamás a tapasztaltabb versenyző. Ő ugyanis már a 2010-es pécsi Európa-bajnokságon is tagja volt aranyérmes magyar csapatnak. A 29 esztendős Lukács Viktor azonban a brazil nagyvárosban debütált.
-Fantasztikus dolog volt ez a világbajnokság – mondta a civilben egy bank csoportvezetőjeként dolgozó Lukács Viktor. – Egyrészt, mert ez volt az első világverseny, mely nem a Kárpát-medencében zajlott, másrészt, mert távoli
és egzotikus országba utazhattunk. A világbajnokság a Copacabana-n volt, alig pár száz méterre az óceán partjától. A szervezők mindenre gondoltak, így a nem brazil résztvevőknek a város nevezetességeit is megmutatták.
A legnagyobb izgalommal várt magyar – brazil mérkőzésre a vébé döntőjében került sor. Itt nemcsak két nagy futballmúlttal rendelkező ország csapatai mérkőztek egymással, hanem két játékfelfogás is találkozott.
A gombfocinak ugyanis két fajtája van, egyrészt a magyar találmánynak számító, és Európában elterjedt szektorlabda, és a brazil találmánynak számító 12 érintéses játék. A vébé krónikájához hozzátartozik, hogy, míg az előbbiben minden számot a magyarok nyertek, addig az utóbbiban a brazilok taroltak.
Aki ismeri a brazil focikultúrát, az tudja, hogy a labdarúgás minden válfajában a legjobbak akarnak lenni. Ezért volt izgalmas a vébédöntő is.
Lukács Viktor és Szatmári Tamás annak a Palota Csokonai ALE-nak és Testvériség SE-nek a játékosa, mely 1993 óta a Csokonai Művelődési Központban tartja az edzéseit. A két klubot is működtető szektorlabdások idén, immár 23. alkalommal nyerték meg a magyar bajnokságot. Az egyesület mindenkinek – gyereknek, idősebbeknek is – játéklehetőséget kínál, de, a szakemberek szerint, aki Tamáséhoz és Viktoréhoz hasonló eredményekre vágyik, annak érdemes minél fiatalabb korban megismerkednie ezzel a különleges játékkal. A Csokonai Művelődési Központban szeptember 5-én kezdődnek az edzések. Onnantól kezdve a szektorlabdázást hetente két alkalommal, hétfőn este fél 7 és fél 10 között, és szerdán este 6 és 9 óra között lehet majd gyakorolni.
A legnagyobb kerületi szektorlabda-eseményre idén is december első hétvégéjén kerül majd sor, amikor a Csokonaiban megrendezik a Palota-kupát. Ezen a gálaversenyen egyrészt az amatőröknek, másrészt az ország tíz legjobb gombfocizójának is rendeznek majd versenyt.