Menu

Rákospalota Ófalu és környéke- fórum volt

2009.06.30.

Június 16-án lakossági fórum volt a kerület Fő út – Kossuth u. – Régi Fóti út – Kazinczy u. – Fő út által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéről, melyen Mondtvai József, a kerület főépítésze, valamint a a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.- a tervező cég- munkatársai adtak először tájékoztatást.

Óvádi Noémi tervező elmondta, hogy Kazinczy utca – Fő út – Kossuth utca – Régi Fóti út által határolt területet vizsgálták és készítettek tervet az önkormányzat megrendelésére. A dokumentumban a terület fejlesztésének irányait is meghatározták. A terv készítése előtt megvizsgálták a tömböt és azt tapasztalták, hogy a Fő út mentén jellemző a házak zártsorú beépítése, a telkeken 45 százalék a megengedett beépíthetőség. A területen található intenzív kertvárosias övezet is, amelyen 25 százalékos a beépíthetőség. A lakótelepi övezetben alap intézményi építési övezeteket is kijelöltek. Az Attila utón fővárosi védelmet kapott épületek is találhatóak, mint ahogyan a Juhos utcai templom is védett épület, továbbá a Régi Fóti út szintén fontos szerepet tölt be városképi szempontból.
A területen jellemzően magántulajdonú ingatlanok találhatóak, csak néhány telek gazdája az önkormányzat vagy az állam. A telkeken levő épületek zömében a 19. században épültek és karakterük miatt értékesek. Sajnos azonban az idők folyamán leromlott az állapotuk éppen ezért főleg közepes és rossz állapotban levő házakat láthat a környéken közlekedő.
A funkcióvizsgálatból kiderült, hogy főleg a lakófunkció dominál a területen. A Fő utcán és a Régi Fóti úton a szolgáltató és kereskedelmi cégek is megjelentek. A tömbben található az önkormányzat szociális foglalkoztatója, és a Répszolg telephelye, valamint a Régi Fóti úton óvodát és a templomnál nyugdíjasházat is építettek az évek során.
A jellemző beépítési mód az oldalhatárra építkezés, a Fő úton zártsorú házak találhatóak és az előkert kialakítása sem jellemző a területre. Az újabb, társasházi építések esetében szabadon álló épületeket viszont felhúztak előkerttel, ami pedig idegen a városszerkezettől. A területen zömében 400 négyzetméternél kisebb telkeket alakítottak ki. Az idők során néhány nyeles telek is megjelent és a beépítési paraméterek túllépésére is van példa.
Óvádi Noémi arra külön felhívta a figyelmet, hogy a Régi Fóti út és a Kossuth utca kereszteződése balesetveszélyes csomópont. A közlekedési balesetek elkerülése érdekében változtatni kell a fennálló forgalmi renden, jelzőlámpás csomópont kialakítását javasolták.
A tervezők javaslatukban megfogalmazták, hogy a jó állapotú műemléki épületeket vegyék helyi védelem alá, a rosszabb állapotú házak pedig felújítás után kellene, hogy védettséget kapjanak. Közterületi rehabilitációval a belső magot, a karakteres utcaképet mindenképpen védelemre javasolják. A tervező kitért arra is, hogy a területen ne engedélyezzék az autószerelő műhelyt, a szociális foglalkoztatóban, ha visszaveszi az egyház, akkor kulturális, központ alakítható ki. Az óvoda fontos, hogy megmaradjon a területen. A Répszolg telephelyén pedig bölcsődét képzelnek el a terv készítői.
A Fő út – Attila út – Kossuth utca által határolt területen L4/15-ös ófalu, kistelkes övezeti besorolással 25 százalékos beépíthetőséget a javasoltak, a Kazinczy utcában 35 százalékos beépíthetőséget írnának elő 5 méteres építménymagasággal.
Montvai József főépítész annyit tett hozzá az elhangzottakhoz, hogy értékmegőrző szabályozást akarnak a területre. A kerület vezetésének célja, hogy hangulatos, karakteres városrész maradjon a kerületrész.
Az ismertető után a lakosság kérdezhetett, mondhatta el véleményét az elhangzottakról. Felmerült, hogy szemetesek a közterületek, valamint a Kazinczy utcában meg kellene oldani a forgalomcsillapítást, ezen kívül a csapadékelvezető árkot is jó lenne, ha felszámolnák a területen.
Németh Tibor, a hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője válaszából kiderült, hogy a Kazinczy utca főváros kezelésében levő út, ezért az úton csak a főváros rendelhet el változtatásokat. A 12 tonnánál nehezebb gépjárműveket már kitiltották, de a szemétszállító járművek közlekedtetését nem tudják más útvonalra terelni. A csapadékvíz-elvezetést a Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM) kell megoldania a közterületeken, de az FCSM nem építette még ki a vízelvezető hálózatát
Az árokba bedobott szemetet – sajnos – a lakosság feladata kiszedni, de az önkormányzat vállalja, hogy ha értesítik a zöldszámon a lakók a hivatalt, akkor elszállítják a hulladékot.
Hajdu László, a kerület polgármestere jelen volt a fórumon és javasolta, hogy a Kossuth utca – Régi Fóti úti kereszteződés balesetveszélyességének feloldására tegyenek más javaslatot is a tervezők, például sávszélesítéssel, új felhajtósáv építésével vagy körfogalom kialakításával hogyan lehet jobb közlekedési feltételeket teremteni hosszú távon.

A lakossági fórum emlékeztetője itt tekinthető meg: