Menu

Rajzolva éli az életét

2012.07.23.

Dudásné Prax Ágnes nagyon büszke arra, hogy a nemrégiben, a Rákospalotai Múzeum kertjében rendezett kiállításon László Tamás polgármester két festményére is felfigyelt.
– Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam jelen lenni az eseményen, és így csak utólag értesültem arról, hogy László Tamás két festményemet is megvásárolta.

Bár már nagyon régóta festek, eddig ilyen igény még nem merült fel. Dudásné Prax Ágnes több mint harminc esztendeje lakik a kerületben. Húszévesen Csákvárról költözött a fővárosba. Eltökélt szándéka volt ugyanis, hogy rajzolni és festeni fog, és úgy gondolta, hogy álmai megvalósítására a legjobb hely Budapest. Többször jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, de nem vették fel. Ezért beiratkozott a Vasutas Képzőművészeti Körbe, ahol Kirchmayer Károlytól és Benedek Györgytől sajátította el a mesterséget. A rajzolásból és a festészetből nem tudott volna megélni, ezért civil szakmát is választott. Kapóra jött, hogy a MÁV Járműjavítójában éppen dekoratőrt kerestek.
– Boldog időszak volt, mert azt csinálhattam, amihez a legjobban értettem. Feliratokat és plakátokat készítettem nemcsak a vállalatnak, hanem a kerületnek, és a Csokonai Művelődési Központnak is.
A fiatal dekoratőr időközben férjhez ment, majd két gyereket szült. A munka és a családi élet mellett pedig sokáig kevés ideje maradt a hobbijára, a festésre. Az ihletet a Pestújhelyi Művelődési Ház adta. Az intézmény jó tíz évvel ezelőtt Felfedezések címmel pályázatot írt ki.
– Emlékszem, hogy Szabó Gábor és Nagy Előd zsűrizték a beérkezett képeket. Az alkotásom első díjat nyert, és ez nagy lendületet adott. Azóta minden pályázaton elindulok. A témáim változatosak, volt, amikor a házak érdekeltek, mostanában pedig inkább portrékat készítek. A stílusomra elsősorban az expresszivitás jellemző, szeretem az erős színeket és vonalakat.
A rákospalotai édesanyának nincs saját műterme. A képeit a harmadik emeleti lakótelepi lakás hálószobájában festi. Persze, nagyon szeret a szabadba is kimozdulni, de ilyenkor nem a festőállványát, hanem a vázlatfüzetét viszi magával.
– Még fiatal koromban hozzászoktam, hogy mindenhova vázlatfüzettel megyek, s ha valami megtetszett, azt azonnal lerajzolom. Eleinte furcsa volt, amikor megálltak az emberek, és megnézték, hogy mit rajzolok. Sokan véleményt is formáltak. Mára ezt már megszoktam, sőt, már igénylem is, hogy a nézők mondják el benyomásaikat. Dudásné Prax Ágnes műveit dr. Feledy Balázs művészettörténész ajánlotta a rákospalotai szabadtéri kiállítás szervezőinek a figyelmébe. A Barátok és a Család című képekre ott figyelt fel László Tamás polgármester, aki rögtön jelezte, hogy az önkormányzat mindkét képet szívesen megvásárolná a múzeum számára.
– Sosem eladásra festem a képeimet, ezért nehéz tőlük megválni. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok rá, hogy valaki felfigyelt a munkáimra, ez ugyanis egy festő számára a legnagyobb elismerés – mondta Prax Ágnes, aki hozzátette, hogy a legnagyobb vágya egy önálló kiállítás, amin nemcsak egy-két képpel, hanem a teljes művészeti „arzenáljával” bemutatkozhatna a közönség előtt.