Menu

Radnóti és kora

2009.05.30.

A Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ pedagógusai május közepére szervezték meg azt a kerületi versenyt, amely Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójához kötődően a költőről, és korának ismereteiről szólt.

A versenyen, mint házigazda, a pestújhelyis diákok nem vettek részt, ám a kerület hat iskolájának (Szent Korona, Kossuth, Károly Róbert, Kolozsvár, Kontyfa, Száraznád (Neptun)) négyfős csapatai eljöttek, hogy tudásukról számot adjanak. A feladatok között épp úgy szerepelt egy-egy Radnóti vers tolmácsolása, mint teszt formájában a költő életéhez kapcsolódó apró eseményekre való visszaemlékezés. Természetesen Radnóti költeményeinek alapos ismerete épp oly fontos volt, hiszen egy-egy sor alapján kellett felismerniük a diákoknak, hogy honnan volt az idézet, és a feladatok során kiemelt szerepet kapott Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége, akihez kapcsolódóan szintén több kérdést kaptak a versenyzők. Emellett puzzle darabokból egy kép is kikerekedett, melyen a költő és felesége látható.
A zsűri, melynek elnöke Frák Erika, az oktatási intézmény elnök-igazgatója volt nagyon pontosan értékelte a diákok munkáját, akik valóban megmutathatták, hogy a XX. század valóban egyik nagy költőjének életét jól ismerik.
Mialatt a zsűri értékelte a feladatokat, az összteljesítményt, a versenyzők Radnóti verseiből készült filmösszeállítást tekinthették meg.
A versenyt végül a Szent Korona Általános Iskola csapata nyerte meg, akik a megmérettetés folyamán József Attila nevét viselték.

Végeredmény:
I. Szent Korona Általános Iskola (József Attila) 71 p.
II. Kossuth Nevelési-Oktatási Központ (Babits Mihály) 65 p.
III. Károly Róbert Általános Iskola (Federico Garcia Lorca) 61 p.

Helyezés nélkül a további a versenyen részt vevő csapatok:
-Kolozsvár Általános Iskola (Grósz Dezső)
-Kontyfa Általános Iskola (Ortutay Gyula)
-Száraznád NOK-Neptun Általános Iskola (Vergilius)