Menu

Pünkösdváró egyházi kórustalálkozó
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.06.05.

A Rákospalota-Óvárosi Református Templomban május 28-án a XV. kerület felekezeteinek kórusai tartottak pünkösdváró egyházi kórustalálkozót.

Az eseményről Csernyik Balázs számolt be a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség honlapján:
-A bevezető köszöntőt a házigazda, Simonfi Sándor esperes-lelkipásztor mondta el, majd a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébániatemplom ifjúsági kórusa mutatta be gitárral kísért énekeit. A következő szolgálattevő a Rákospalotai Baptista Gyülekezet ifjúsági kórusa volt, akik szintén gitárkísérettel énekeltek a jelenlevőknek. A mai keresztény könnyűzenei stílusú énekek után a kerületben híres, a Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve Plébániatemplomban szolgáló Lumen Christi együttes igényesen mutatta be a távolról érkező gospelhagyomány énekeit. Fábián Sándor, baptista lelkipásztor igei útmutatója előtt a Rákospalotai Evangélikus Gyülekezet Énekkara énekelt protestáns, többszólamú énekeket, korálfeldolgozásokat a XVII. századtól napjainkig.

A találkozó énektanulással folytatódott, amelybe természetesen bekapcsolódott a jelenlévő gyülekezet is. A második rész a vendéglátó Rákospalota-Óvárosi Gyülekezet Énekkara kezdte el, akik szintén protestáns kórusfeldolgozásokat szólaltattak meg. A MÁV-telepi Jézus Szíve Kórus a katolikus zenei tradícióból misetételeket, valamint motettákat énekelt. Végül pedig a Rákospalotai Baptista Gyülekezet Énekkara szolgált az érdeklődő fülek és szívek számára. A kórusokat Bátovszky Gábor, evangélikus lelkész mutatta be.

Ahogyan egy kórustalálkozón ez megszokott, itt sem hiányozhattak a közös énekek. Először a 100 éve született Gárdonyi Zoltán Légy hív mindhalálig kezdetű kánonját szólaltatta meg a több mint száztagú kórus, majd az Új hálaének áldja Istent című négyszólamú keresztény könnyűzenei ének csendült fel. Ezek után megszólalt az orgona is: Gárdonyi Zoltán Mondjatok dicséretet kezdetű orgonakíséretes korálfeldolgozását hallgathatta meg a gyülekezet. A záró áldást Simonfi Sándor osztotta ki, végül pedig az összes kórustag elfoglalta helyét a padsorok között, és így serkentette éneklésre a jelenlévőket a már megtanult énekkel: Nem lesz egyedül a szívem kezdettel.

Reményeink szerint ez a kórustalálkozó csak az első volt, és jövőre talán újra találkozhatunk.

Kapcsolódó hírek:


Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló