Menu

Pünkösdi gyereknap és kerti koncert

2007.05.30.

Aki a hétvégén a Csokonai Művelődési Házba látogatott- legyen szó gyerekről vagy felnőttről-, az garantáltan jól érezhette magát. A kakas kukorékolása jelezte már szombaton reggel, hogy valami különleges napra ébredtünk itt Palotán. S ez a hangulat egészen másnap hajnalig tartott.

A házba érkezőket papírvirágokkal, színes szalagokkal díszített falak, fák várták, sőt, még májusfa is állt a kert közepén. A lufikötegektől pedig alig lehetett látni a színes „Gyereknap” táblát, amely külön invitálta azokat, akik eddig még nem jöttek rá arra, hogy valami megismételhetetlen programra érkeztek.
A délelőtt és kora délután a gyerekeké és az anyukáké, apukáké, nagyszülőké volt a pünkösdi gyereknap keretében. S ahogy a folyamatosan érkezőkön, majd a jókedvű társaságon végigtekintett az ember, a levegőben már érezte, hogy az utóbbi évek legsikeresebb gyereknapi rendezvényének tanúja lehetett.
A legkisebbek a Zsebi-baba táncházában tölthették az idejüket, miközben kézműves foglalkozás, játszóház folyt három helyszínen is: papírvirág készítés, csuhébaba alkotás illetve csipeszbáb ragasztása, vágása. Két korcsoportban vetélkedhettek egymással a gyerekek: az ovis-kisiskolások és a felső tagozatosok külön-külön. Többek között a Csokonaiban működő Szent István Bélyeggyűjtő Kör tagjai készítettek a bélyegekkel kapcsolatos totót, de az ügyességi versenyek között a leendő pünkösdi királyoknak és királynéknak számos furfangos akadályt is le kellett küzdeniük: volt kakasviadal, tésztaválogatás, egy lábon állás, múmia készítése adott időre, s „egérfuttatás” is. Ám a „legszörnyűbb” feladatról még nem is szóltam: volt fagyi evő verseny. A legügyesebb fiúk és lányok pedig megkapták a virágos aranykoronát és a virágokkal díszített fejéket, s igazi királyokká, királynékké váltak.
Ám mindezt megelőzte a kenyérlángos evészet, melynek szintén nagy sikere volt: a sajttal, tejföllel, hagymával, szalonnával megrakott kenyérlángosok szinte percek alatt eltűntek a bendőkben.
Délelőtt még a „Turka a táncoló kecske, avagy Zsuzsi néni kecskéje”- címmel a Levendula Színház előadásán játszhattak együtt a gyerekek a művészekkel, majd a Makám együttes koncertje már csak fokozta az amúgy is kiemelkedő hangulatot, amikor tapssal, tánccal biztatták a kicsik és nagyon az együttest a még tovább játszásra. A koncert után pedig a dedikálás következett. De szinte szusszanni sem lehetett, mert az idő annyira elrepült, hogy Tálas Ági és táncosai olyan táncházba hívták a jelenlévőket, hogy akár kivilágos kivirradtig mindenki ott maradt volna. Ám a program egy időre befejeződtek. No, nem sokáig.
Ami azonban biztos, hogy mindez a sok-sok program a kerületi vállalkozók és a XV. kerületi Önkormányzat támogatása nélkül nem valósulhatott meg.
Épp csak néhány negyedórája volt a „csokis” munkatársaknak ahhoz, hogy az esti kerti koncerthez előkészüljenek, amely szintén nagy sikert aratott.
Egy igazi szórakoztató, humoros nyárestét tölthettek együtt a jazzt, bluest kedvelők, s azok, akiket még egy jó filmre és némi harapnivalóra is el lehetett csábítani. Az időjárás igazán kedvezett mindennek, s valahogy ezen a szombat estén a palotaiakat is könnyebben ki lehetett mozdítani a saját otthonukból. Mert, bár ez egy hagyományteremtő szándékkal megvalósult program volt, ám mivel első alkalommal került sor minderre, nem lehetett tudni, hogy milyen igény van itt a város peremén a koncerttel és filmvetítéssel egybekötött esti programra. Megnyugtató, hogy hatalmas sikerrel zárult ez az este: a Sáma trió koncertjének meghallgatása mellett a méltán népszerű Sörgyári capriccio című filmet nézhette meg a közönség, majd Barta Ilona népszerű melódiákat játszott zongorán, s mindezt a sült hús illata lengte be. S bár a programok kora hajnalban véget értek, lesz folytatás: június 23-án, szombaton ismét várja a kerti parti a vendégeket- koncerttel, filmvetítéssel, s némi harapnivalóval. Ahogy Szenivánéjhez illik. S hogy lesz-e tűzugrás? Ez addig maradjon titok.