Menu

Protokoll, megjelenés, fogadtatás
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.29.

Ha valaki tudja, hogy mit illik felvenni egy állófogadásra, egy estélyre, vagy netán tudja, hogy hogyan néz ki egy rendezvényre egy meghívó, s talán azt is tudja, hogy egy névjegyen mit kell feltüntetni, akkor már valamennyire ismeri a XXI. század eleji illemet. Ám nem véletlenül szervezte meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Közép-Magyarországi Regionális Szervezete a MediArt Produkciós Stúdióval közösen az EU Protokoll Napot a XV. kerületi Polgármesteri Hivatalban, hiszen számos olyan téma is terítékre került, amit sokan nem tudtak a korábbiakban.

A köszöntő gondolatokat Hajdu László polgármester mondta el.
-A mai nap célja az, hogy a régió polgármesterei, alpolgármesterei
találkozzanak egymással és a protokollról beszélgessenek. Remélem, az
üzenet célba talál- mondta Hajdu László, majd a XV. kerületről, annak részeiről
beszélt néhány gondolatban. Arról, hogy számos hagyománya van a
három településrésznek, hogy jövőre lesz 100 éves Pestújhely, hogy
Újpalota önálló része a kerületnek illetve arról is, hogy több mint
ötezer vállalkozó tevékenykedik itt, akiknek az adóbevételeiből a kerület költségvetésének egy részét elő tudják teremteni.
-De milyennek kellene lennie az EU protokollnak?- tette fel a kérdést
Hajdu László, majd a saját példáját mesélte el, hogy mennyire
árulkodik egy cég, egy hivatal működéséről már az is, hogy a portán
hogyan fogadják az embert.
A polgármester szavait követően Radács Ferenc, a VOSZ KMRSZ elnöke
köszöntött minden résztvevőt és beszélt arról, hogy a szövetség évek
óta minél többet szeretne tenni a vállalkozók érdekében.
Kerekes Gábor, az MNB protokoll szakértője azzal kezdte mondandóját, hogy éppen négy éve léptünk be az EU-ba, ahova képletesen ugyan, de nem lehet sáros cipővel, lerágott körömmel érkezni. Nem illik!
A 3 V összhangja is napirendre került: így a vokalitás, verbalitás, vizualitás hármas egysége, melyek közül a legnagyobb hangsúlyt a látvány jelenti (55%), míg a szavak szerepe a legalacsonyabb mértékű (7%). A szakértő innen vezetett át arra, hogy mennyire fontos egy adott programra szóló meghívó külleme, annak szerkesztése, majd szólt arról is, hogy hogyan illik a protokoll szabályai szerint egy vendéget fogadnak, ki kinek mutatkozik be, ki hova üljön le egy tárgyalás folyamán, mit illik ilyenkor az asztalra tenni és mit nem, hol a helye a tolmácsnak, milyen ajándékot és mikor kell adni, valamint arról is szólt, hogy mit is jelent az, hogy alkalomhoz illő öltözet.
Kozma Kálmán, a Gundel Étterem üzletigazgatója a gasztronómiai etikettről tartott előadást egészen onnan, hogy mit hova kell tenni az asztalon (pl. virág a vázában, a fogvájó, a hamutartó, melynek 2008-ban még van helye, ám 2009-től már nincs helye az asztalon), egészen addig, hogy egy étterem felkereséséhez lelkileg, testileg, öltözködésileg is fel kell készülni. Szót ejtett arról, hogy nem mindegy, ki hova ül egy fogadás keretében és hogy hogyan kell az étlapon található ételeket megválogatni ízben és időben egyaránt. Az üzletigazgató néhány kedves történetet is megosztott a jelenlévőkkel, így Jacques Chirac korábbi francia köztársasági elnök illetve II. Erzsébet brit királynő magyarországi látogatásáról és a Gundel Étterembe való látogatásuk előzményeiről.
Kisprumik Ádám többek között a Jóban, rosszban című filmsorozat, a Csak szex és más semmi című film stylistje a férfiakra és nőkre vonatkozó megjelenési formákról tartott rövid tájékoztatást. Így beszélt arról, hogy amíg régen egy hölgynél a kosztüm hordása volt az elvárás, ma már mindez nem így van. Ám ennek ellenére egy hölgynek a nadrág, szoknya, blézer hármas összeállítás kombinálása más-más blúzzal, toppal máris tökéletes öltözködést biztosít. Ugyanez a férfiaknál annyit jelent, hogy néhány öltöny mellé már könnyebb variálni az ingeket, nyakkendőket. Ami azonban a legfontosabb, reggel mindig úgy érdemes elindulni otthonról, hogy egy váratlan programon is megfelelő kinézettel tudjon a férfi, vagy nő megjelenni.
A program utolsó előadója Balássy Andy producer volt, aki a bemutatkozás modern kellékeiről szólt, így a névjegykártyáról, amelynek kinézete és tartalma az idők folyamán folyamatosan változott.
Régen a nevet és a címet tartalmazta egy névjegy, ami a későbbiekben bővült a telefonszámmal, mobilszámmal, míg manapság még több információt tartalmazhat egy plexi, vagy egy digitális névjegykártya. Nagyon fontos azonban az is, hogy egy névjegyen rajta legyen az is, hogy milyen témakörben keresheti meg az, akinek átadja a névjegykártyáját valaki. A producer arról is beszélt, hogy kinek adjunk és kinek ne adjunk névjegyet.
A valóban izgalmas programnak lesz folytatása: a tervek szerint jövőre Szentendrén a jelképek használatával, illetve az egyházi protokollal is foglalkozni fognak a szervezők.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló