Menu

Praktikus jó tanácsok biciklizőknek

2012.07.27.

Egyre népszerűbb a kerékpáros közlekedés a városban, ezért érdemes néhány jó tanácsot megfogadni László Jánostól, a Magyar Kerékpáros Klub elnökétől ahhoz, hogy biztonságosan, kényelmesen tudjunk biciklizni.

Bármilyen öltözékben lehet kerekezni, csupán olyan apróságokra kell figyelni mint például, hogy a lobogó, elálló ruharészeket ne kaphassa be a küllő vagy a lánc. Hölgyeknek előnyös, ha a biciklijükre szoknyavédőt szereltetnek. Hasznos felszerelési tárgy az esőkabát, amiből kapható olyan speciális szabású is, ami egyúttal az egész járművet befedi.
Hűvösebb időben a réteges, nyáron a káros sugaraktól, leégéstől védő könnyű, lehetőleg természetes anyagú öltözék, napszemüveg ajánlott. A sisak nem kötelező, de használatával súlyos sérülések előzhetők meg, ezért gyereknek, felnőttnek egyaránt ajánlatos használni.
Ami a gyerekeket illeti a KRESZ pontos előírásokat tartalmaz a szállításukra vonatkozóan. Akár előre a kormányra, akár hátra a csomagtartóra szerelt speciális gyerekülésben utazhatnak.
A mostanában mind többször látható, kicsik számára kialakított kerékpárutánfutók nagyon praktikusak, kényelmesek, sajnos azonban a jelenleg érvényes KRESZ betartásával nem használhatóak. Bevásárláshoz vagy akár nagyobb holmik szállítására azonban teljesen szabályosan alkalmazható kerékpáros utánfutó.
A csomagok kiegyensúlyozott elosztására, és stabil rögzítésére érdemes figyelni. Ami pedig a jármű biztonságát illeti, lakatra nem szabad sajnálni a pénzt. Csak edzett acélból készült U-lakatot, vagy acélszemes láncot érdemes használni a bicikli leállításakor, mert bármi mást könnyen hogy a váz is rögzítve legyen, ne csak a kerék.
–Aki mégis, ennyi tipp és tanács után is bizonytalan lenne a kerékpár használatával kapcsolatban, forduljon a klubhoz. Kimondottan a bizonytalan, kezdő biciklisek számára jött ugyanis létre a „bebiciklizés” kezdeményezés, melynek keretében rövid elméleti és gyakorlati oktatást biztosítunk. Azt, hogy legközelebb éppen hol és mikor lesz, arról a oldalon lehet olvasni – mondta László János.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:
szakmai civil oldal
kerékpáros divatoldal
civil kerékpáros blog például a lakatolásról

Kapcsolódó anyagok: