Menu

Polinéziából Pestújhelyre
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.03.15.

Néhány nappal ezelőtt Antoni Judit Polinéziában készült fotóiból nyitott Lovas Katalin újságíró kiállítást a Pestújhelyi Közösségi Házban.

Antoni Judit néprajzkutató-régész, aki éveken át járt Polinéziába, ahol nemcsak a Csendes-óceáni szigetvilágba, s ezen belül Marquesasba szeretett bele, hanem férjével is itt ismerkedett meg, s így az őslakosok között is élt. Kinttartózkodása során pedig többezer képet készített, melyből néhány százat könyvalakban is megmutat a közönségnek, most pedig kiállítás keretében láthatunk egy válogatást Pestújhelyen.
Antoni Judit több mint 13 évvel ezelőtt lépett először erre a szigetre, melyről egyszer így nyilatkozott:
– Megtaláltam azt a szigetet, amelyről régóta álmodoztam, és amelyről ezentúl álmodni fogok.
Amint egyszer elmesélte, a Marquesas-szigetekre véletlenül vetődött, s nagyon örült, hogy a valóban érintetlen eredeti civilizációba jutott. Épp ezért az első látogatásai alkalmával nem sokat fényképezett. S egy ásatáson során kezdett el megismerkedni néhány emberrel, majd miután a férjét megismerte, a lakosságot is jobban tudta tanulmányozni.
Az emberek Tahuatán és Fatuiván pici közösségek élnek, s egy főnökasszonyszerű a vezetőjük. Egészen másként élnek, mint a fő falunak számító helységben, ahol egyre inkább a francia szokásokat kezdik elsajátítani.
Antoni Judit szerint Polinézia minden szigete külön-külön nagyon érdekes- 118 szigetből áll,
a Dél-Csendes-óceánban fekszik, és öt szigetcsoportra osztható. Ebből az egyik a Marquesas, amelyet amint fölfedeztek – gyarmatosítottak. A szigetektől a legközelebbi szárazföld – Ausztrália és Dél-Amerika – nagyjából egyenlő távolságra: körülbelül hatezer kilométerre van. Minden szigetnek különleges állatvilága és flórája van, ám régészeti szempontból is nagyon izgalmas, mert a hely a korai polinéz vándorlás egyik állomása volt.
De hogy miről is mesélnek a képek? Mindezt személyesen kell látni-vagy legalább egy látogatásra érdemes a Pestújhelyi Közösségi Házba elmenni, ahol a fotók egy kicsit közelebb hozzák ezt a csodálatos világot.
A kiállítás március 25-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló