Menu

Polgármesteri újévi köszöntő
(az életminőség javításának jegyében)

2007.01.22.

Kedves XV. kerületben élők!
Azzal kívánok boldog és eredményekben gazdag új esztendőt minden rákospalotai, pestújhelyi, újpalotai lakosnak, hogy képviselőtársaimmal együtt az előttünk álló esztendőben nemcsak folytatni szeretnénk azt, amit az előző egy, de mondhatom négy esztendőben elvégeztünk, támaszkodva az Önök szavazatai által kifejezett bizalomra – párt hovatartozástól függetlenül – hanem a jelen gazdasági helyzet adta kereten belül szándékunkban áll továbbvinni a kerület fejlődését az életminőség javításának jegyében. Lehet, túlzottan ambiciózusnak tűnik az előbbi kijelentés, mégis úgy érzem, nem elérhetetlen a kitűzött cél, mert számos esetben bebizonyosodott, hogy nem mindenhez, mindig csak a pénzre van szükség, hanem kell jó adag odafigyelés, törődés, empátia és jó szándék.

Az előző időszak eredményei, amelyek felsorolása most nem tartozik e köszöntőhöz, jó alapot teremtettek arra, hogy a minőség irányába szánt lépések konkrét formában el is kezdődhessenek. Nehéz gazdasági időszak vár ránk, hiszen országszerte a szinten tartás filozófiáját vallják a települések vezetői, mert a felzárkózás nemzeti programja a fizetési mérleg helyreállítására koncentrál, nem igen hagy szabad pénzügyi forrásokat, takarékosságra inti az állami szférát, csökkenti a kiadásokat, így az önkormányzatokét is. Akkor jogosan tehetik fel a kérdést, mire számítok, amikor életminőségről beszélek, holott tudvalévő, hogy a működésre szánt pénzek is alig fedezik az intézmények kiadásait. Természetes, hogy úgy, mint eddig, hitellel nem pótoljuk az állami pénzek csökkenését, sok értékesíteni való köztulajdont képező ingatlan már nem áll rendelkezésre, akkor mégis miben reménykedem?

Először is abban, hogy az önkormányzati gazdálkodást tovább lehet racionalizálni, ugyanis még mindig sok olyan kiadásunk van, amely tovább csökkenthető, persze ez a törekvés nem mehet a szakmai munka rovására, hiszen elsődleges célunk, hogy az itt élők lehetőség szerint a leggyorsabban és a lehető leghatékonyabban intézhessék ügyeiket, felkészült, tettre kész hivatali dolgozók segítségével.

Másodsorban nagy reményeket fűzök az európai uniós finanszírozásokhoz. Az előrehaladás nyitja: pályázni ezekre a forrásokra. A következő hónapok nagy kihívása, azon feladatok számbavétele, amelyek az említett pénzek segítségével megvalósíthatóak. Természetesen minden pályázathoz bizonyos saját erőre van szükség, erre minden körülmény között el kell különíteni a költségvetésben alapokat, ahogy azt más pályázatok esetében is tettük, mert ez elengedhetetlen feltétele az uniós kohéziós források lehívásának. A hét évre szóló középtávú fejlesztési tervünkben, amely átfogó jövőképet ad kerületünkről, számos olyan megvalósításra váró konkrét elképzelés szerepel, amely az említett eu-s források segítségével, központi támogatás nélkül is, természetesen a befektetők bevonásával szolgálhatja a kerületben élők érdekeit.

Úgy gondolom, ezek nem nagyravágyó elképzelések, ésszerű gazdálkodással és jó szakmai együttműködéssel a testületi munkában, a következő nehéz időszak dacára is tarthatóak. Ahhoz, hogy a kerület fejlődési lendülete ne fékeződjön le, még egy fontos dologra van szükség: a jó politikai légkörre. Szeretném, ha a XV. kerületi képviselő-testület mentes lenne azoktól a csatározásoktól, amelyek zátonyra futtatják és feleslegesen terhelik a közéleti munkát, elterelik a figyelmet a lényegről a helyben lakók érdekeiről, akiknek pedig nem az a fontos, miként torzsalkodnak a nagyok a Duna parton, hanem, hogy mi történik a közvetlen környezetükben. Tartsuk szem előtt, hogy általuk, értük vagyunk, őket szolgáljuk, és közösen mindent el kell követnünk azért, hogy jól érezzük magunkat helyben.

Ezekhez kívánok magunknak is eredményekben gazdag újévet, mert számunkra az számít eredménynek, ha Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgárai a lehető legjobban érzik magukat ott, ahol élnek

Hajdu László