Menu

Polgármesteri tájékoztató

2005.05.27.

Polgármesteri tájékoztató a képviselő-testület április 27. és május 25.-ei ülései között eltelt időszak fontosabb kerületi eseményeiről.

Anyák Napja ünnepét a kerület bölcsödéi, óvodái, iskolái, nyugdíjas klubjai és a civil szervezetek sok színes ünnepség keretében köszöntötték. Több rendezvényen személyesen voltam jelen és köszöntöttem az anyákat, nagymamákat, dédmamákat.

A REAC NB I/B osztályú csapata a 2004/2005. évi labdarúgó bajnokságot már az ősszel jó szerepléssel az első helyen zárta. A jó szereplés folytatódott, így még hátralevő három forduló eredményétől függetlenül bejutottak az NB I. első osztályú bajnokságba. Gratulálunk!

Április 28-án Korózs Lajos politikai államtitkár tett látogatást a XV. kerületben. A szociálpolitika kerületi helyzetéről tájékozódott a kormányzat képviselője.

Április 30-án a Polgári Érdekképviseleti Egyesület alakulásának 15. születésnapját ünnepelte. A kerület számos köszöntő szervezete és partnere között polgármesterként köszöntöttem a nagy tekintélyű civilszervezetet.

Május 1-jén a hagyományok szerint kerületi ünnepséget rendeztünk a Szántóföld utcai Ifjúsági – és nyári táborban. A szép időben a sport-majális nagy siker volt.

Flórián Napján a tűzoltók védőszentjének tiszteletére tűzoltóinkat köszöntöttük május 2-án reggel, majd május 3-án tisztelegtünk, és koszorút helyeztünk el a szolgálat közben elhunytak emlékhelyénél.

Május 4-én a kerületi orvos kamara érdekképviseleti szervezetének vezetőivel egyeztettem. Dr. Thomka György kamarás elnökkel az egészségügyi aktuális kérdéseiről beszéltünk, így az Észak-Pesti Kórház intézmény és az ott lévő ingatlan ügyéről.

Május 5-én országos polgármester, alpolgármester, jegyző és aljegyzői találkozón vettünk részt. A Hajdúsági településeken lebonyolított önkormányzati találkozón több fős delegációval képviseltük Budapest XV. kerületét.

A BRFK főkapitány-helyettese látogatást tett a kerületben. Egyeztettük az újpalotai rendőrőrs felújítási munkálatainak tervét. Összefüggött a látogatás a kormány „látható rendőrség” programjának kerületi gyakorlatával, illetve a belügyminiszter asszony ígéretével, amely szerint július 1-jétől Újpalotán lakótelepi rendőrőrs jön létre. A jelenlegi 12 fős létszámot 20 fővel bővíti a BRFK az újpalotai lakótelepen.

Május 6-án, pénteken a Budai II. László Stadionban a Szlovákiából (magyarlakta területről) érkezett csapattal játszott barátságos mérkőzést a magyar parlamenti válogatott.

A kerületben, a májusi hónap a ballagás időszaka volt. Szép emlékeket hagyhattak az iskolásokban, szüleikben a jól megszervezett helyi ünnepségek.

Május 9-én a II. világháború befejezésének 60. évfordulóján több kerületi ünnepséget tartottunk:
koszorút helyezett el az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői a Karácsony-Benő parkban lévő kopjafánál, a Rákospalotai temető egykori szovjet katonai tömegsír emlékműnél, valamint a temetőben, az ismeretlen magyar katona sírjánál.

Ezen a napon, amelyet Európa a győzelem napjaként tart számon, mi itt a kerületben építéssel is ünnepeltünk. Átadtuk a Sárfű utcai parkban a József Attila nevét viselő játszókertet, ezzel egyben tisztelegtünk is a 100 éve született költő előtt. A nagy érdeklődés melletti avatás óta a környék lakói és a Micimackó Óvoda védnökséget vállalt a játszókert megóvására.

Az eltelt időszak egy hónapjában 4 alkalommal tartottam csütörtökönként az Újpalotai Közösségi Házban bejelentés nélküli fogadóórát 17 órai kezdettel. Egy alkalommal előjegyzéses fogadóórát tartottam 13.30 és 17 óra között, és egy alkalommal előre bejelentett internetes fogadóórám is volt. Ezen kívül a Kontyfa úti iskolában lakossági fórumon vettem részt, ahol Varga Imre és Baracskai Éva egyéni választókerületi képviselők számoltak be szolgálatukról a nagy létszámú érdeklődők előtt.

Az Észak-Pesti Kórház ingatlan ügyében kezdeményezett civil szervezeti rendezvényen vettem részt. A pestújhelyi Pátria Egyesület tagjaként és polgármesterként szabadon beszéltünk az ingatlan sorsáról május 11-én.

Dr. Lovas Katalin a IV.-XV. kerület, 10 éven át szolgáló vezető ügyészét búcsúztattuk el, miután új szolgálati helyet kapott.

Az OTP hagyományos szakmai napján vettünk részt május 13-án.

Több rangos és ismert politikus járt május 13-án, pénteken a kerületben. Köztük volt Lendvai Ildikó frakcióvezető asszony, aki belpolitikai kérdésekről nagy érdeklődés mellett nyilvános fórumot tartott.
Ezen a napon vendég volt az Újpalotaiak Baráti Köre meghívására Pozsgai Imre, aki szintén nyílt beszélgetésen találkozott az érdeklődő újpalotaiakkal.

A Csokonai Művelődési Központban május 13-án sikeres, jó hangulatú pedagógus bálon vehettünk részt.

Május 15-16 a Pünkösd jegyében telt el. Több rendezvény lebonyolítására került sor az egyház szervezésében.

Pártközi egyeztetőt szerveztünk a kerületben bejegyzett szervezetek vezetőinek meghívásával. A pártok által használt önkormányzati helyiségek használatának feltételeiről szóló képviselő-testületi döntés értelmében együtt írtuk alá a bérleti szerződéseket. A második téma az Őrjárat utcai volt szovjet katonai kórház volt. A jelenleg Észak-Pesti Kórház járóbeteg ellátó intézmény sorsáról, az ingatlan hasznosítása tárgyában folytatandó XV. Kerületi Önkormányzat és a Fővárosi Önkormányzat közötti megállapodás tartalmáról folyt egyeztetés.

Május 18-án köszöntöttem otthonában (Bocskai utcában) Dr. Ujszászi László nyugalmazott igazgató – főorvos – magánorvos, ismert belgyógyászt 100. születésnapján.

Pestújhelyi Napok kezdődtek el május 20-án. A 29-éig tartó hagyományos kulturális, sport és szabadidős program sikeresen zajlik.

A képviselő-testület felhatalmazása alapján megtartottam az alapítói ülést május 19-én a Palota Holding Rt., a RÉPSZOLG Kht., és a CSAPI XV. Kft. gazdasági társaságoknál. Az önkormányzat három alapvető vállalata szerény, de nyereséges évet zárt 2004-ben, az üzleti tervük pedig biztosítja a kerületi hatáskörben lévő üzemelését, szolgáltatását és fejlődését.

Köszöntöttem otthonában a 102 éves Varga Józsefnét. Az Újpalotán élő, (Páskomliget utcában) a számokat tekintve idős asszony fiatalos frissességgel fogadott, több barátnője társaságában.

Az érettségi időszaka ez a tájékoztató, hasonlóan az országos helyzethez a XV. kerületben is új tételeket kaptak a gyerekek, illetve jelentős pótlólagos munkát jelentett az intézmények számára. A gyerekeket reméljük nem zavarta meg a vizsgára való koncentrálásban, a tudásuk eredményes bemutatásában az, ami ebből a politika jóvoltából botrányba fulladt.

A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői a hagyományok szerint a Köztisztviselők Napja tiszteletére kétnapos kiránduláson vettek részt Gyula-Ópusztaszer útvonalon. A május 20-21-i utazásban 120-an vettek részt, az útra én is elkísértem a munkatársakat.

Május 21-én a Rákospalotai Evangélikus Gyülekezet Juhos út 28.. alatti temploma építésének 150. évfordulóját ünnepelte, egyben az udvarban épült szeretetotthont avatták fel. A testület nevében magam is köszöntöttem a gyülekezet tagjait és a szeretetotthon új lakóit.

A Kozák téri Önkormányzati Közösségi Ház fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a téren szervezett nagyszabású szabadtéri programmal. A majális jellegű kulturális rendezvény nagy sikert hozott.

A Pestújhelyi Napok rendezvényei a hétvégén több szép programmal zajlottak. Nehéz kiemelni bármelyiket is, talán a (V. 22-i) Pestújhelyi Közösségi Házban tartott kutya-szépségverseny volt a legnépszerűbb.

Május 23-án hétfőn Berlinből a testvérkerületből érkezett Dr. Uwe Klett polgármester úr, aki 25-éig marad vendégünk. A rákospalotai temető új és régi fele közötti zsidó temető felújítására tett egy évvel ezelőtt ígéretet, mégpedig EU-s forrásból. A Neptun – Száraznád utcai iskola gyerekei és a testvérkerület gyerekei elnyerték az uniós forrást, a munkálatai most folynak, e felújítást jött megtekinteni.

Lamperth Mónika belügyminiszter asszony meghívására május 24-én önkormányzati, EU-s ügyekben és a főváros-politikai ügyekben volt egyeztető tárgyalásom.

Kihívás Napja. Hagyományos 24 órás sportrendezvény kezdődik 25-én szerdán, keddről – szerdára forduló éjszaka 0 órától 0 óráig. Iskolák, óvodák, intézményeink, a polgármesteri hivatal, a civil szervezetek közöttük sportegyesületek, még a rendőrkapitányság is részt vesz a különböző sportágak versenyén, a 24 órán át tartó sportolásban. Vendégünk lesz és a versenyt megnyitja a parlamenti válogatott labdarúgó csapata, akik az éjszaka egy részét velünk töltik.

Hajdu László
polgármester