Menu

Polgármesteri tájékoztató

2005.05.11.

Polgármesteri tájékoztató a képviselő-testület 2005. március 30. és április 27-ei ülései között eltelt időszak fontosabb kerületi eseményeiről.

Március 30-a és április 3-a között
fogadtam és vendégül láttam a kerületbe látogató Berlin Morczkau-Hellersdorf testvérkerület küldöttségét. A kerületi és a fővárosi testületi tagokból álló küldöttség sorra járta intézményeinket, találkoztak a képviselő-testület és civil szervezetek tagjaival, meglátogatták a Fővárosi Közgyűlés ülését, továbbá jártak a Parlamentben. A delegáció tagjai pozitívan értékelték az aktív kerületi közéletet.

Április 2-án
az Újpalotaiak Baráti Köre civil szervezet Tavasz-záró Bált szervezett.

Április 6-án
a Vállalkozók Országos Szövetsége EU-s Központi Régiós Közgyűlést tartott a térség vállalkozásfejlesztési lehetőségeiről. A rendezvényen kerületünk jövőjét érintő alapvető kérdésekről esett szó.

Április 6-án
az Eötvös utcai Szabó Ervin könyvtárban a Kazinczy Kör József Attila évfordulóval összefüggő irodalmi délutánt szervezett.

Április 6-án
ünnepelte 100. születésnapját Újpalotán Szilágyi Andrásné, akit ebből az alkalomból az önkormányzat nevében köszöntöttem

Április 7-én
intézményvezetők és gazdasági felelős vezetők részére az önkormányzat 2004. évi zárszámadásáról, tapasztalatairól tartottunk egyeztető értekezletet.

Április 8-án
Zuglóban átadták a kerületi Arany Alkonyt is megalapító cég tulajdonosai a PASKÁL Arany Otthont. A 4×150 apartmanos hatalmas intézményt meglátogattam. A termálvízzel és ápoló kórházzal ellátott luxus kivitelű idősotthon lakásai iránt nagy az érdeklődés. A tapasztalatok a szociális, egészségügyi, szabadidős, életmód minta tekintetében az Észak-Pesti Kórház ingatlan hasznosításánál is felhasználhatóak.

Április 9-án
a Száraznád NOK-ba Lipcséből érkezett egy tanulócsoport három hétre. A diákok együtt készülnek a kerületi gyerekekkel, a több éve tartó speciális képzést igénylő gyerekek a szakképzés területén tanulmányozzák a kerületi tananyagot.

Április 10-én
a Fiumei úti temetőben József Attila sírjánál egész napos virrasztást tartottak, melyen a kerület több irodalomszerető tanára, diákja is jelen volt. Polgármesterként virágot vittem és két óráig adóztam költőnk síremléke előtt.

Április 10-én
a kerület (Pestújhely) szülöttje, Dr. Antall József születésnapjának tiszteletére emlékmisét celebráltak a Pestújhelyi Keresztelő Szent János templomban. Virágokat helyeztünk el az emléktáblánál és a téren álló szobornál. Jelen voltak a MOF helyi politikusai, az özvegy és egyik fia.

Április 10-én
kerületi József Attila emlékműsorra került sor nagy érdeklődés mellett.

Április 12-én
szokásos, havi nyilvános fogadóórát tartottam Németh Angéla és Tóth Imre helyi egyéni választókerületi önkormányzati képviselőkkel a Neptun utcai iskolában.

Április 13-án
az Egészségügyi Intézményben üzembe helyeztük a legújabb és jelenleg a térségben is legmodernebb komplex ultrahang vizsgálókészüléket. A közel 14 millió forintos beruházás jelentős színvonal-emelkedést hoz a megelőző- és a járóbeteg ellátásban.

Április 13-án
közmeghallgatást tartottunk.

Április 14-én
a Csokonai Művelődési Központban József Attila születésének 100. évfordulója tiszteletére tanulóink irodalmi szellemi vetélkedőjének kerületi döntőjére került sor.

Április 14-én
kerületi sportszervezetekkel, sportegyesületekkel aláírtam a 2005. évi támogatási szerződést.

Április 16-án
öt fős delegáció érkezett Bécs XXIII. kerületéből, az idősellátással foglalkozó szakemberek a Paskál Arany Alkony Otthont tekintették meg.

Április 16-án
a Károly Róbert iskola vendégeként Bécs XXIII. kerületéből, a HÍD-iskolából gyermekek érkeztek, a látogatás célja nyelvtanulás volt. A diákok családoknál kaptak szállást.

Április 20-án
a kerület adott helyet a díszteremben a budapesti földrajztanárok találkozójának. Az érdekes, a Kerületről kerületre ismerd meg a fővárost – program résztvevőit köszöntöttem.

Április 21-én
Rákospalotán temettük el a 2004-ben, 108. évében elhunyt László György, kerületi díszpolgár lányát. László Ilona 85 évet élt.

Április 21-én
a Rendőrség Napja tiszteletére kerületi rendőröknek adtam át elismeréseket.

Április 21-én
tartottuk a Föld Napja kerületi központi ünnepségét és szellemi vetélkedőjét a Hartyán iskolában, ahol minden iskola csapata versenyzett. Fát ültettünk a Föld Napja tiszteletére.

Április 24-én
az Újpesti Zsidó Hitközség széder (zsidó húsvét) estjén vettem részt. Deutsch László főrabbi úr által tartott istentisztelettel összekötött ünnepi rendezvényen magas egyházi méltóságok voltak jelen.

Április 26-án
a Neptun iskolában országos gyógypedagógus konferenciát rendeztek.

Hajdu László
polgármester