Menu

Polgármesteri ebéd a Virilisták köszöntésére!

2005.12.10.

Évekkel ezelőtt városrészünkben is felélesztettük azt a szép hagyományt, hogy évről-évre vendégül látja Polgármesterünk a helyi közösségünk modern-kori virilistáit, a város legnagyobb adófizetőit.

A kiegyezés-korabeli gyors ipari fejlődés és polgáriasodás, lehetővé tette, hogy formálisan is megteremtsék Bécs ellenpárjaként a Monarchia legfejlődésképesebb városát, Budapestet. A fejlődés legnagyobb mozgatóereje az új vállalkozói réteg kialakulása, gazdagodása. A letűnt dzsentrikor elszegényedő földbirtokos rétegét a feltörekvő vállalkozók alkották. Kialakult a legnagyobb adófizetők, a virilisták köre. Így hívták azokat, akik a helyi közösség fejlődésért anyagiakkal és tevőlegesen is felelősséget vállaltak. Igaz, hogy rendkívüli jogosítványokat kaptak tevékenységük kibontakoztatásához. Ők voltak a tehetős emberek. Gyártulajdonosok, földbirtokosok, ügyvédek, kereskedők. Egyszerre rendelkeztek kötelezettségekkel és jogosítványokkal. Tisztességesen fizették a rájuk rótt adóterheket, s azon felül is támogatták a helyi közösség kulturális életét, közreműködtek egy-egy köztéri alkotás megvalósításában, s rendszerint felelősséget vállaltak a legelesettebbek segélyezésében is. A közösség pedig tisztelte őket. Az első sorban biztosítottak számukra helyet a templomok padjaiban és az ünnepségeken. Ha nem is tartoztak a városatyák közé, a legfontosabb közérdeket érintő kérdésekben kikérték véleményüket. Voltak közöttük olyanok, akik a külső elvárásoknak történő megfelelési szándékkal, s olyanok is, akik szívükből fakadó szeretettel cselekedték a jót. Osztályrészük ettől eltekintve közös volt: tisztelet és megbecsülés.
Évekkel ezelőtt városrészünkben is felélesztettük ezt a szép hagyományt. Évről-évre vendégül látja Polgármesterünk a helyi közösségünk modern-kori virilistáit, a város legnagyobb adófizetőit. Közös asztalhoz ülve mondunk nekik köszönetet, tájékoztatjuk őket a magunk mögött hagyott esztendő eseményeiről és az újév közösséget érintő terveiről. E mozzanattal nemcsak a jelen nagyjai előtt, hanem a városteremtő, építő hagyományok előtt is tisztelgünk.
Ők a „tizenötök”. A tíz legnagyobb adófizető és további öt termelő tevékenységet folytató virilista. Szolgáltatók, pénzintézetek, multinacionális és helyi vállalkozások, amelyek eleget tesznek a rájuk rótt kötelezettségeknek. Az általuk befizetett helyi adó meghaladja a milliárdos nagyságrendet. Támogatják a szakképző intézményeinket, ezen túlmenően van, aki sportegyletet, míg mások kulturális eseményeket, a helyi képzőművészetet segítenek, vagy éppen a ünnepeink megszervezésében, támogatásában vállalnak külön szerepet. (lásd „Palotai randevú”) Találhatunk közöttük helyi magántulajdonost, vállalkozást, országos pénzintézetet, közüzemi szolgáltatót és multinacionális nagyvállalatot is. Ma is sokszínű a kép, csakúgy, mint a régmúlt időkben. Lehet, hogy ma még kevesen gondolják így, de helyi közösségünknek figyelni kell rájuk. Megérdemlik a tiszteletet, a megbecsülést. Nélkülük szegényebb lenne az életünk. Az általuk teljesített kötelezettségek létünk minden szintjén hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonosabban érezzük magunkat saját városrészünkben.
Köszönjük tevékenységeteket, mert példamutatásotokkal, életben tartjátok a kisvállalkozások örök vágyát: nagyvállalkozóvá válni. Isten áldja a városrészünk virilistáit.

Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok.

December 8.
Lowescher Vilmos
A BUDAPESTI KERESKEDELMI és IPAR KAMARA
XV. kerületi elnöke