Menu

Polgármesterek találkozója

2005.08.22.

Augusztus 19-20-án a XV. kerület testvérvárosainak delegációi vettek részt a kerületi ünnepségeken valamint vitatták meg egymással a következő évre szóló programokkal, rendezvényekkel kapcsolatos terveket.

A polgármesteri találkozón részt vett a házigazda Hajdu László polgármester mellett Manfred Wurm elöljáró (Bécs XXIII. kerület), Stipkovics Pál (Mosonmagyaróvár), Jan Jakubciak (Kassa Nad Jazerom), Wilhelm Pacher (Obervellach), Mladen Conka (Donji Kraljevec), Vlasics Lajos (Tótszentmárton) polgármesterek, valamint Hans Jürgen Muhs, a Berlin Marzahn-Hellersdorfból érkezett küldöttség vezetője, valamint meghívottként a XV. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Gizur József, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Szabó György és a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Kuzma István.

Hajdu László köszöntő szavait követően a küldöttségek vezetői fejezték ki köszönetüket, hogy együttlehetnek ezen az összejövetelen. Stipkovics Pál elmondta, hogy a kerület és Mosonmagyaróvár között évek óta gyümölcsöző a kapcsolat, különösen az oktatás, a kultúra és az ifjúsági programok területén, illetve még magasabb szintre emelkedett azáltal, hogy a városi Horvát Kisebbségi Önkormányzat is szoros kapcsolatot alakított ki a XV. kerületi Önkormányzattal.

Kassa Nad Jazerom területének polgármestere Jan Jakubciak szintén a nagyon jó kapcsolatról beszélt, s csak azt sajnálta, hogy még nem tud magyarul. Ám örült a lehetőségnek, hogy találkozhattak a XV. kerület testvérkerületei egymással ezen a programon, s ezáltal egy kölcsönös barátság alakulhat ki.

Manfred Wurm elmondta, hogy Hajdu Lászlót immáron 15 éve ismeri, s a személyes ismeretség alapján alakult ki a testvérvárosi kapcsolat, s főleg az oktatás, a sport területén kiemelkedő a kapcsolat a két településrész között. Az elöljáró kiemelte, hogy a nagy európai államok találkozója mellett nagyon fontos, ha a kisebbek is ismerik, értékelik egymás munkáját.

Obervellach polgármestere azt hangsúlyozta, hogy szerte Európában van a városnak testvérvárosi kapcsolata, s ezen belül nagyon jó az együttműködés a XV. kerülettel, Budapesttel és Magyarországgal. Mivel Obervellachban van egy iskola, ahova folyamatosan érkeznek nyelvtanulás céljából magyar gyerekek.

Mladen Conka a köszöntést követően bemutatta néhány szóban az általa képviselt területet, Donji Kraljavecet.
-A járás 6 faluból áll, ahol összesen ötezer ember él. A Mura-menti megye a legerősebb gazdasági zónában van, amely a nemzetközi piacon is megjelenik. A XV. kerület és Donji Kraljavec kapcsolata különösen a kultúra és a sport területén kiemelkedő: a két kosárlabda csapat az elkövetkező hetekben csatázik meg egymással. S reméljük, hogy még több területen szorosabbá válik az együttműködés- mondta Mladen Conka, majd kiemelte azt, hogy Donji Kraljavec és Tótszentmárton között Hajdu Lászlónak köszönhetően alakulhatott ki egy együttműködési kapcsolat.

Tótszentmártont Vlasics Lajos mutatta be, s elmondta, hogy 950 lakó él a határ menti településen.
-Mi egy négy résztvevős testvérönkormányzat egyik tagja vagyunk. A helyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat állt kapcsolatban a XV. kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzattal. Épp ezért tanulunk egymástól, s a jót próbáljuk tanulni. A településünk lakóinak 60%-a horvát gyökerű, egy iskolánk van, ahol 1-től 4. osztályig tanulnak a diákok. Rendkívül kiemelkedő a sport és a kulturális életünk, dós így érkeztünk most a nemzetiségi bemutatóra a híres tamburazenekarunkkal.

Hans Jürgen Muhs a berlini Marzahn-Hellersdorf-i Urban-Social Gmbh vezetője szintén köszönetet mondott, hogy jelen lehet ezen a testvérvárosi találkozón és reményének adott hangot, hogy továbbépülhet ez a kapcsolat, különösen az ifjúsági programok területén.

Hajdu László e szavak elhangzását követően a 2006-os évi nemzetközi programokkal kapcsolatosan adott át egy tervezetet a küldöttségek vezetőinek, melynek megvitatására az elkövetkezendő időben kerül sor. Ebben szerepel többek között a hagyományos februári farsangi koncert, az áprilisi húsvéti labdarúgó torna, a májusi ifjúsági fesztivál és majális, a júniusi nemzetközi képzőművészeti alkotótábor, az augusztus 20-i Szent István napi ünnepség illetve a testvérvárosi olimpia, valamint az október 23-i nemzeti ünnep, az 50 éves évfordulós ünnepség közösen a politikai vezetők részvételével.