Menu

Piknik alkotásokkal fűszerezve

2005.09.06.

Az egynapos kiállításoknak már hagyománya van a Rákospalotai Múzeumban, hiszen tavaly és idén a Pestújhelyi Napok keretében a múzeum szervezésében volt már olyan kiállítás, melyen az alkotásokat csak egy napig tekinthették meg a látogatók.

Most szombaton, szeptember 3-án Dréher János és barátai mutatták be grafikáikat, szobraikat, festményeiket a múzeum udvarán. A kiállító művészek között ugyan nem volt XV. kerületi- többen érkeztek a főváros más területeiről (Ferencváros, Belváros, Kispest), sőt az agglomerációból (pl. Szentendre), ám a vendégek sorai között több kerületi alkotót (Nagy Előd) is üdvözölni lehetett.
A kiállító művészeket (Ábrahám Rafael festőművész, Aknay János festőművész, Dréher János festőművész, Erdélyi Eta festőművész, Gáll Ádám festőművész, Györffy Sándor grafikusművész, Haraszty István (Édeske) szobrászművész, Kopócsy Judit festőművész, Kovács Péter Balázs festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lencsés Ida iparművész Lovász Erzsébet festőművész, Puha Ferenc festőművész, Sárkány Győző grafikusművész, Serényi H. Zsigmond festőművész, Sinkó István festőművész, Somogyi György festőművész, Szabó Tamás szobrászművész, Szemadám György festőművész, Szentgyörgyi József festőművész, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész, Varga Amár László festőművész, Zöld Anikó festőművész, Zsemlye Ildikó szobrászművész) először Lorenz Dávid gitárművész zenei előadása, majd Feledy Balázs művészeti író, a Vigadó Galéria igazgatója köszöntötte. Feledy Balázs megnyitójában minden művészről szólt néhány mondatban, majd elmondta, hogy a kiállítás nem véletlenül viseli a Piknik 1. címet, hiszen a szellemi piknik adott a művészek által, míg az ennivalóról a háziak, az innivalóról pedig a vendégek gondoskodnak. Feledy Balázs ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden kiállító alkotó a maga módján innovatív módon műveli a művészetet.
A köszöntők illetve Dömötör László: Vasárnap című versének elhangzása után ismét a zene kapta a főszerepet: Lorenz Dávid egy általa írt szamba feldolgozást adott elő gitáron, majd következtek a kulináris élvezetek.
A szabadtéri kiállítás partiján szintén a hagyományoknak megfelelően Kürti Dezső, Apáthy László és Tóth Lajos bográcsgulyást főzött, majd a beszélgetéssel, süteménnyel és itallal fűszerezett jó hangulatú parti egészen estig tartott, melyen részt vett többek között dr. Pálinszki Antal, alpolgármester is.