Menu

Petőfi útján

2012.03.13.

A Kontyfa Középiskola és Általános Iskola tanulói számára a március 10-e szombat, tanítási nap volt. Az 1848-49-es forradalomra emlékezés jegyében telt ez a nap. Viszont nem az iskolapadban, hanem a városban járva ismerkedhettek meg a diákok a történelem eme részletével.

Az ünnepi hangulatot egy nagy kokárda készítésével alapozták meg kora reggel. Viszont ez nem egy átlagos kokárda volt, minden kis darabját egy-egy diák, vagy tanár alkotta és végül így született meg a nagy, élő remekmű.
Az 1-8. osztályosok az iskola aulájában kialakított Pilvaxban töltötték a napot, ahol játékos feladatok megoldásával felidézték a múlt eseményeit. Többek közt kokárdát festettek és történelmi személyeket kutattak fel, akiket az iskola dolgozói személyesítettek meg.
A gimnazisták számára a nap legfontosabb történése a portya volt. Bejárták Petőfi Sándor és Jókai Mór 164 évvel ezelőtti útját és olyan helyeken teljesítettek próbatételeket, melyek a kor fontos állomásai voltak. A fiatalok láthatták, hogyan néznek ki ma a legendás helyszínek. A Nemzeti Múzeum, a Pilvax kávéház és a Jogi Egyetem területén gyűjtötték a 12 pont darabjait.
Az út során a múlt történéseit a jelenkor technikai eszközeivel dolgozták fel. Voltak, akik mobiltelefonjuk segítségével az interneten keresték a válaszokat, de sokan figyeltek történelem órán és így fejből könnyedén megoldották a feladatokat. Senki sem pihenhetett, mindenki hozzá tudta tenni saját tudását a sikerhez, legyen a kihívás a Kossuth kifli receptjének megfejtése vagy egy szép kokárda megvarrása.
Ezen a napon a fiatalok megtapasztalhatták, hogyan lehet játszva tanulni, milyen fontos a csapatmunka és közben tisztelegtek a márciusi ifjak emléke előtt is.