Menu

Pestújhelyiek családi ünnepei

2004.05.18.

A Pestújhelyi Napok első programjaként a Pestújhelyiek családi ünnepei című kiállítás nyílt meg május 14-én délután, melyről Nagy Edit, a PeKH munkatársa, a kiállítás rendezője beszélt az egybegyűlt közönségnek.

-A kiállításról nem könnyű beszélni. Először is szeretnék két olyan emberre emlékezni, akik tavaly még velünk lehettek, ma már azonban nem: Mészáros Emőkére és Siklósi Attilára. Harmadik éve hagyjátok rám a családi kincseket, ami egy nagyon jó érzés. Bár Mészáros Balázzsal már egy évvel ezelőtt kitaláltuk az idei témát, mégis sokan félreértették: a családi ünnep nem csak a születésnap, a karácsony, hanem ahogy a későbbiekben mindenki megértette pl. az első telefon, az első táskarádió az ember életében ugyanúgy az ünnepek közé tartozott. Egy hete még nem hittem, hogy lesz kiállítás, mert nem volt anyag. A pestújhelyiek azonban bíztak bennünk.
A kiállításon látható darabok által valóban minden család intim pillanataiba tekinthet be a látogató: többek között a Mészáros család ünnepeibe, melyek közül az egyik bábokból álló tabló a ”nincs ünnep bábok nélkül” címet viseli. De itt látható a Lovas család, a Bezsilla család, a Zólomi család, a Podmaniczky család néhány emléke ugyanúgy, mint Gergely Ákosék első telefonkészülése 1959-ből a vele együtt kiállított telefonkönyvvel illetve Szunyogh Laci táskarádiója. De a szemfülesebbek Nagy Edit sóskiflijét is megkóstolhatták, melyet édesanyja készített a nagymama receptje alapján.