Menu

Pestújhely visszakapja régi szimbólumát

2013.01.07.

Pestújhelyen valamikor pezsgő társadalmi élet volt, a két világháború között több mint 40 üzlet és 39 étterem várta a vásárlókat, vendégeket. Mára azonban a 104 éves kerületrész mély álomba merült, amelyet híven tükröz az egykori Andrássy út, a jelenlegi Pestújhelyi út kongó üressége.

-Ez az út egykor Pestújhely büszkesége és szimbóluma volt – mondta László Tamás polgármester azon a január eleji lakossági fórumon, melyen az önkormányzat vezetői a Sztárai Mihály tér tervezett felújításáról konzultáltak a lakossággal. – Az út fontos csomópontja a Sztárai Mihály tér, amely mindenképpen felújításra szorul.
Az önkormányzat vezetésének feltett szándéka a tér rehabilitációja, ugyanakkor még nem döntötte el, hogy a variációk közül melyiket valósítja meg. A Pestújhelyi Általános Iskolában rendezett lakossági fórumon Sípos Gábor főépítész vázolta az elképzeléseket a lakóknak. Az egyik variáció szerint a tér valamennyi épületét lebontanák, és közparkot alakítanának ki. Ez azonban túl drága lenne, hisz a bontás előtt a magántulajdonban levő épületeket meg kellene vásárolni, ráadásul a közparkból nem származna bevétel. Ha ez az elképzelés valósulna meg, akkor az átalakításnak áldozatául esne a kerület egyik népszerű vendéglátóhelye, a Bábel étterem is.
A másik variáció szerint – a jelenlegi szabályozásnak megfelelően – beépítenék a teret egy bruttó 2800 négyzetméteres, 9,5 méter magas épülettel, amely sem a pestújhelyiek, sem az önkormányzat számára nem vállalható. László Tamás polgármester szerint a legjobb ötletnek az tűnne, ha a Bábel étterem az Apolló utcai oldalra kerülne át, míg a kerthelyisége a tér belső részén kialakított közparkra nézne. A tér másik oldalán cukrászdát létesítenének. Ez a megoldás egyrészt kiemelné a nemrég felújított református templomot, másrészt a közösségépítést is szolgálná, és a bérleti szerződések miatt hasznot is hozna, így hosszú távon a beruházás is megtérülne.
A január eleji fórumon nem született döntés, de a polgármester megerősítette, hogy a tér rekonstrukciójának első lépését, a templom előtti terület rendezését még idén elkezdik.