Menu

Pergő ritmusok Matival

2006.02.26.

Matit, teljes nevén Matilde de Jesús Pitty Hernándezt sokan ismerik az országban és az országhatáron kívül is. S most már itt a XV. kerületben is reméljük, egyre jobban csengő név lesz. Ő az, aki a latin táncokat oly nagy átéléssel okítja a fiataloknak és idősebbeknek, hogy számára olyan, hogy botlábú nem létezhet.

Aki pedig a spanyol nyelv rejtelmeiben szeretne elmélyedni jobban, könnyen megteheti, hiszen Matival rendszeresen találkozhat reményeink szerint a Club Latino rendezvényén.
Az elmúlt hét szombatján, február 25-én többen is ellátogattak azok közül az Újpalotai Közösségi Házba, aki nemrégiben még a nyelvet és a táncokat Matitól a spanyol tengerparton, Tossa de Mar-ban tanulták. De ne szaladjunk annyira előre!
-A ClubLatino nevű rendezvény ezen a néven először 2004-ben került megrendezésre, akkor még Miskolcon. Az est hangulatfelelőse és táncoktatója a 29 éve Magyarországra költözött Matilde de Jesús Pitty Hernández, akit a salsa mellett sokan ismerhetnek, mint a karate egyik kiemelkedő képviselőjét és tanítóját, hiszen a Shito-ryu ágazatban 6 dannal büszkélkedhet- mesélte Matiról Nagy Tibor István, az ÚKH művelődésszervezője.
A Club Latino abban különbözik a többi hasonló jellegű kezdeményezéstől, hogy nem iskolai módszerekkel akar táncot tanítani. Nem erőltet és nem koreografál. Teljesen kötetlen és a vendégek egyéni igényeihez igazodik. Az igazi cél az, hogy egy jó hangulatú estét töltsünk el együtt, ahol lehet új tánclépéseket tanulni, a már tanultakat alkalmazni, de sokkal inkább fontos az, hogy egy közösségben feloldódva és a gátlásokat levetkőzve mediterrán hangulatot varázsoljunk, ahol a különböző szinten táncoló emberek ugyanolyan jól érzik magukat.
-Az est során a vendégek a salsa és a merengue alapjaival ismerkedhetnek meg. Az est feladata leginkább az, hogy megérezzék annak a világnak az ízét, életfelfogását, gondolkodásmódját (hiteles személy által tolmácsolva), amely világ ezek nélkül a táncok nélkül elképzelhetetlen lenne, hogy megismerjék és megszeressék ezeket a táncokat és mindenki saját egyéniségének megfelelően gyakorolja őket. Nem utolsó sorban pedig célunk egy olyan közösség létrehozása, amely még nagyon sok vidám estét fog együtt tölteni az Újpalotai Közösségi Házban.
S a vele együtt-táncolók vajon hogy vélekedtek Matiról?
Balog Bea nagyon kedves, közvetlen embernek ismerte meg Matit, aki sok viccet mesélt spanyolul, ám jól beszél magyarul, így ha valamit nem értettek, akkor elmagyarázta
-Tossa de Mar-ban volt, hogy a tengerparton tartotta az óráit, mert olyan meleg volt. Mindig szeretettel mesélt a hazájáról, s fantasztikusan tanított táncot- mondta Bea.
-Mati egy nagyon temperamentumos ember, akitől nagyon jól lehet mind a táncokat, mind a spanyol nyelvet tanulni- mondta Olti Máté. Igazán segítőkész, barátságos ember, akitől jó nyelvi fordulatokat is lehet tanulni a tánc mellett. A merengue tanítását például a mellékelt kép is bizonyítja, melyen az iskolatársaim is láthatóak.
Matival, a salsa tanítójával legközelebb március 25-én találkozhatunk az Újpalotai Közösségi Házban.