Menu

„Pattogj Pattogósan”

2006.12.14.

Vasárnap egész napos program várta immáron harmadik alkalommal a Száraznád NOK Pattogós utcai tornacsarnokában a fogyatékkal élőket egy ingyenes integrált szabadidős sportnapra.

A Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetsége által szervezett program ismét sikeres volt, hiszen nem véletlen, hogy már harmadik alkalommal adott otthont a kerület, s ezen belül a Pattogós utcai iskola ennek a színvonalas összejövetelnek.
A sajtótájékoztató alkalmával Keserű József , a FÉBSSZ elnöke is kiemelte a program fontosságát, melyet jelenlétével megtisztelt a Látássérültek Európa Bajnoki II. helyezett csörgőlabda csapata, Szabó Nikolett látássérült judo világbajnok, Bélafi Szilárd-Vincze Gábor, látássérült New York-i maraton futók, Sas Sándor mozgáskorlátozott erőemelő bajnok, Józsa Mihály szkander világbajnok, valamint az előkelő nemzetközi eredményeket elért Hársfa SC. értelmi sérültek sportolói.
-Ezek az emberek még színesebbé teszik az eseményt, hogy a gyerekek és a szülők egy kellemes délelőttöt töltsenek el. Célunk egy olyan esemény lebonyolítása, ahol mindenki jól érzi magát.
Brazzorottó Jenőné a Száraznád NOK elnök-igazgatója, mint házigazda köszöntötte a jelenlévőket és kihangsúlyozta, hogy az iskola is kiemelt feladatának tekinti a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésiét-oktatását, s épp ennek a felvállalása is segíti azt a kapcsolatot, amely alapján harmadik alkalommal is ezen a helyen adhatnak otthont a rendezvénynek. Az igazgatónő megemlítette, hogy körükben foglal helyet Gisbert Geissler és Martina Schmutzler, akik Lipcséből érkeztek egy olyan iskolából, ahol ugyanígy az esélyegyenlőség megteremtésén fáradoznak. Geissler úr például olyan éttermet működtet, ahol sérült embereket alkalmaz illetve sérült emberek alkotásai díszítik a falakat.
Hajdu László polgármester pedig annak adott hangot szavaiban, hogy azok az emberek, akik ezen a napon itt vannak, sokat tettek a fogyatékos emberekért jelenlétükkel.
-Néhány tornatermünk rendelkezésre áll a kerületben arra, hogy a fogyatékosok sportolását elősegítsük, példa erre a Pattogós iskola is. Igyekszünk az akadálymentes megközelítést is megoldani minden intézményünkben, így a nemrégiben átadott Hubay Jenő Zeneiskolában is, ahol 30 millió forintos többletköltséggel oldottuk meg, hogy a fogyatékosok számára a lift még a félemeleten is megálljon.- mondta, majd hozzátette, hogy szerencsére vannak olyan emberek, akik képzettségükkel, sport iránti szeretetükkel sokat tudnak segíteni a sérült embereknek, hogy számukra is számtalan sportlehetőség nyíljon.
Mihályi Zoltán az önkormányzat Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottságának elnöke, illetve Marsovszky Györgyné egészségügyi tanácsnok is örömének adott hangot, hogy részt vehet ezen a programon.
-Az önkormányzatnak kiemelten kell támogatnia ezt az ügyet, de szerencsére úgy is kezeljük, ahogy kell- mondta a tanácsnok. Ők sérültek, de remek emberek. Ez a feladat a kerületben kiemelt, de önként vállalt, ami szívesen támogatunk.
Martina Schmutzler mindehhez hozzátette, hogy 9 éve van kapcsolat a két iskola között, s náluk is számos szakmát tanulhatnak meg a sérült diákok. Náluk a képzés alatt támogatást kapnak a diákok. Az elmúlt évek során számos alkalommal vettek részt partnercsere programban, amely alkalmakkor lehetőség nyílt a tapasztalatcserére is.
Ramocsa Gábor a csörgőlabda válogatott vezető edzője azt hangsúlyozta ki szavaiban, hogy nem volt könnyű az út, ami a sikerhez vezetett.
-Fontos, hogy utat mutassunk a fiataloknak, hogy lássák, a csúcsra fel lehet jutni. A mozgás ugyanis örömet okoz, s ez kapocs lehet ahhoz, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba..
Kardos János, a Magyar Látássérültek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte a résztvevőket, s kiemelte az integráció fontosságát.
-Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a fogyatékosok mentálisan sokkal erősebbek, mint az épek. Nekik életcéljuk van. Az épek társadalmának példát mutathatnak. Az épek társadalmát érzelmileg lehet megközelíteni, hogy integráljuk a fogyatékosokkal.
Kovács Judit, a FÉBSSZ titkára pedig köszönetet mondott a XV. kerületnek, hogy segítséget nyújtottak a program megszervezéséhez, mert az itteni eredmények adtak lehetőséget arra, hogy a XI. kerületben is lehessen ilyen rendezvény, illetve, hogy a december harmadik hétvégéjén megszervezhessék a XVIII. kerületben a fogyatékosok számára az úszóversenyt.
-Terveink szerint jövőre minden hónapban más és más kerületben rendezünk falmászó versenyt és év végén az összes fogyatékosokkal foglalkozó iskolákba járó gyerekek számára egy nagy közös programot szervezünk, a díj pedig egy 3 millió forint értékű mászófal lesz.
A sajtótájékoztató végén a polgármester még annyit tett hozzá az elhangzottakhoz, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy 2007. az Esélyegyenlőség Éve, s az év 365 napja legyen az esélyegyenlőség napja.
-Hívjuk fel a figyelmet a társadalmi segítségadás fontosságára!

A délelőtti program folyamán számos tevékenység, sportfoglalkozás várta az érdeklődőket, így látható és kipróbálható volt: erőemelés-szkander /speciális ülő padon/, karate, asztalitenisz, kosárlabda, bocsa, torball, csörgőlabda, falmászás /hat méteres mászófalon/, tollaslabda, darts, mászások-kúszások-ügyességi feladatok. Jelen voltak a FŐNIX speciális mentősök, akik kutyabemutatót tartottak és a Roll Dance csoport, akiktől kerekesszékes kombi táncbemutatót láthattunk.