Menu

Parlagfű nélkül az EU-ba!

2003.07.24.

Parlagfű-mentesítési hetet szervezetek június 23-29. között az egész országban. Az egyre több ember számára allergiát, súlyos asztmát okozó növény ellen hatékonyan védekezni ugyanis csak a júliusi virágzást megelőző időszakban lehet. Az akcióban a vidéki települések mellett a főváros is nagy erőkkel vett részt.

A leginkább érintett városrészekben Demszky Gábor főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és a civil szervezetek képviselőivel együtt előzetesen bejárást tartott, hogy az akció előtt személyesen is tájékozódhasson a gyomnövény által veszélyeztetett területekről. Volentics Józsefnétől, a Hosszútávú Egészségmegőrző Program Közhasznú Egyesület (HEP) elnökétől megtudtuk: a kerületünkben is komoly összefogást igényel a parlagfű elleni védekezés.
– Az egyesület tevékeny részt vállal a kerület parlagfű-mentessé tétele érdekében. Az elmúlt évben részletesen felmértük Rákospalota, Pestújhely és Újpalota parlagfűvel való fertőzöttségének állapotát. A gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy átfésültük az egész kerületet, beleértve a lakott, a mezőgazdasági és az ipari területeket is. Az egészséges környezetünkért tenni akaró lakosság tevékeny önkéntes részvételével kialakítottunk egy olyan monitoring rendszert, amely biztosítja az adatok naprakészségét. Egyes területek fölött védnökséget vállalva, a tulajdonosokat bevonva, az egyesület tagjainak segítségével és irányítása mellett parlagfű-mentessé tettük, és az év folyamán a parlagfűtől mentesen tartottuk azokat. A begyűjtött információkat egy az általunk elkészített digitális térképen rögzítettük, ahol jeleztük a fertőzöttség mértékét, kiterjedését, és elhelyeztük a helyszínről és növényzetről készült digitális fényképeket is. Az adatokat a jobb kereshetőség szempontját figyelembe véve egy adatbázisban is rögzítettük.. Április 22.-én hirdettük meg a „Parlagfűmentesen az Európai Unióba” országos programunkat, amelynek az I. felépítési szakasza az EU-csatlakozásig tart.
A HEP „közhasznú” tevékenységével az országos parlagfű-mentesítési héten is találkozhattak a kerületiek: információink szerint ugyanis június 28-án a városrész egyik legveszélyeztetettebb területén, a palotai horgásztónál szerveztek parlagfű-mentesítési akciót.