Menu

Parkváros a határban

2008.03.26.

Nem sok idő kell ahhoz, hogy a Szentmihályi út – Rákospalotai határút – Késmárk utca – újpalotai lakótelep által határolt területen egy parkváros nőjön ki. Indulásához azonban szükséges egy szabályozási terv, melyet a beruházó ismertetett a lakossággal március 19-én.

Miután Gyurcsánszky János alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, a tájékoztatást és egyben a terv bemutatását Balázs Zoltán Ádám kerületi főépítész kezdte. Beszámolt arról, hogy a korábbi részletes rendezési terve melyet 2003.végén szüntették meg- új előírás miatt Újpalota-Kertváros néven szerepelt a terület, melynek most új szabályozási terve készül. Ez alapján a területen egyrészt intézményi fejlesztéseket, másrészt komplex lakóterületet kívánnak létrehozni.
Ezután a terveket készítő cég tervezője, Péter Ferenc beszélt arról, hogy a körülbelül 38 hektáros fejlesztendő terület szabályozási tervének kidolgozására kaptak megbízást. A területen egy egész kisváros épülne meg intézményekkel, lakóépületekkel. Ám a kialakításhoz a közlekedési infrastruktúrát is vizsgálni kellett, illetve azt, hogy hogyan fejleszthető mindez. Vizsgálataik alapján a tömegközlekedés jelenleg is jó és a későbbi fejlesztések során még jobb lehet (villamos, autóbusz, távlatban metró). Alapkoncepciójuk szerint a zöldfelület semmiképp sem csökkenne, hanem zöldbe ágyazott lakóterület épülne négy kisebb közkerttel vagy fásított köztérrel. Ám semmiképp nem szeretnék, ha átmenő forgalom alakulna ki. Ennek megoldására a Szentmihályi utat és a Rákospalotai határutat fejleszteni fogják. Ezen belül kapcsolat alakulna ki a kerület és a XVI. kerületi János és József utcáknál.
A területen folyó beruházásról szólva kb. 20 hektáron komplex lakó funkció, 4 hektáron intézményi terület, 11,5 hektáron intézményi zöldterület, 3 hektáron kizárólag zöldterület.
A lakóterületen kb. 3 ezer lakás épülhetne fel, melyhez az intézményi kiszolgálást is biztosítani fogják.
A lakótelep felőli intézményi területen kapna helyet az infópark, lenne rekreációs- és sportközpont, szálloda, konferenciaközpont is. A parkban számítástechnikával, informatikával foglalkozó cégek kapnának helyet többnyire.
Mint Skultéti Gábor, az ingatlanfejlesztő Manor Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a lakáskínálat bővülésével megszűnhet a népesség fogyása, amely a 8 évre tervezett fejlesztés félidejénél már tapasztalható lehet. A területen mind a fiatalok, mind az idősek megtalálják a számukra fontos szolgáltatásokat. A lifttel ellátott házakban átlag 60-80 nm-es lakásokat építenek, a parkolást felszíni és mélygarázsokban oldják meg.
A tájékoztatókat követően az érdeklődő lakosság tehette fel kérdéseit. Így többek között elhangzott, hogy lesznek-e bérlakások a területen, az energiaellátási rendszerben a megújuló energiákat felhasználják-e, az új parkvárosi részt és Újpalotát összekötik-e valamilyen módon, illetve a lakások áráról is többen érdeklődtek.
A közlekedés átalakításáról a korábban elhangzottakhoz tette hozzá Lelkes Mihályné közlekedési mérnök, hogy a Késmárk utca- Szentmihályi út között gyűjtő utat hoznának létre, a Zsókavár utcát pedig kétszer egy sávval vezetnék tovább a terület irányába. Mindehhez Balázs Zoltán Ádám, a kerület főépítésze hozzátette, hogy a főváros esetében is napirenden van a közlekedési rendszerének felülvizsgálata.
A megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos válaszában Skultéti Gábor elmondta, hogy megvizsgálják az ilyen típusú energianyerés lehetőségét, míg a lakásárral kapcsolatban elhangzott, hogy nm-ként kb. 300 ezer forintba kerül, természetesen aktualizálva a mindenkori budapesti átlagárakhoz.