Menu

Parkolófejlesztések – nincs megállás

2020.05.18.

Az élet talán belassult a járvány miatt, de az önkormányzati fejlesztések nem álltak le – enyhülhetnek a parkolási gondok egy rákospalotai és egy pestújhelyi környéken is.

Két helyen indult el az önkormányzat idei parkolófejlesztési programja. Rákospalota, és Pestújhely egy-egy sűrűn lakott részén alakítanak ki összesen 31 helyet az autóknak. Idén összesen 50 millió forintot költ erre a célra a XV. kerület.

Komplexen gondolkodni

Nem csupán parkolók épülnek, az egész környéket komplexen kezeljük, mondta Szilvágyi László, a Rákospalotán található 2-es választókerület egyéni képviselője. A Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagja a munkagépek zaja mellett beszélt erről, amikor a Kossuth utca 57-65. alatti panelházsor mögötti területen kezdtek hozzá új autóbeállók kialakításához a Répszolg Kft. munkatársai.

„Egyensúlyi helyzetet kell teremteni, több lépés következik egymásból és egymás után. Ez azt jelenti, hogy előbb a Kossuth utcában 25 fát ültettünk el, majd arról született döntés, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskola melletti sétányon visszaáll a korábbi állapot és azt ismét lezárjuk az autók elől – mondta Szilvágyi László. – Aztán pedig, pótlandó az így kieső parkolóhelyeket, illetve a Kossuth utca 57-65. alatti lakóközösség régóta jelzett kérésének megfelelően, 15 parkolóhelyet alakítunk ki.”

A panelek közötti füves-ligetes rész helyén lesz az új parkolórész, ami 3 fa kivágásával jár. Ezek helyett kilencet ültetnek majd, ami az említett Kossuth utcai telepítéssel együtt közel negyven új fát jelent. A munkák hétfői megkezdését egy kisebb közjáték zavarta meg, ugyanis a távolabbi, de szintén szomszédos ház egyik lakója indulatosan kelt ki az ellen, hogy a zöldfelület csökken a parkolók kialakításával. Igaz, így is jelentős füves terület marad a panelházak között, csak a töredékét érint a mostani fejlesztés. Szilvágyi László higgadtan magyarázta el, hogy a közeli ház lakói évek óta szerettek volna további parkolóhelyeket, mert ez a rész a parkolási problémák gócpontja.

A fejlesztés már szerepelt a 2019-es tervek között is, de a költségvetés fideszes blokkolása miatt nem kezdődhettek el a beruházások, így 2020-ban kerül erre is sor. Ugyanez lett a sorsa egy Pestújhelyre tervezett parkolóépítésnek, ahol szintén hétfőn kezdte el a munkákat a Répszolg.

Nem mese – valóság

„A lakók már nagyon várják, hogy megépüljenek az új parkolóhelyek a Mézeskalács tér 2-3. szám alatti társasházak előtt” – mondta el Király Csaba, a 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

A lakosság igényeit kiszolgálva a szükséges bővítés során 16 darab új parkolóállást építenek ki halszálkás elrendezésben, középső szervizúttal. A kivitelezés várhatóan július közepén fejeződik be. Az érintett területen a munkálatoktól függetlenül is a beteg fák pótlására és újak ültetésére kerül sor.

Az új parkolók környezetében tervezik továbbá a régi padok cseréjét, árnyékolók kihelyezését és a zöldterület parkosítással való növelését. Király Csaba elmondta, hogy a tér egyéb murvás, kavicsos, nem zöldfelületei is alkalmasak lehetnek további parkolók kijelölésére a jövőben.

(Cs.B.-D.I.)

Fotók: Vargosz/XV. Média