Menu

Parképítés környezetkímélő megoldásokkal

2020.07.20.

A Kikötő Közösségi Háznál készülő Nemzedékek Parkjánál több innovatív megoldás is azt szolgálja, hogy a beruházás kevésbé terhelje a környezetet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április közepén megindult a Száraznád utca-Pattogós utca által határolt zöldterületen, a Kikötő közvetlen környezetében a közel 3000 négyzetméteres terület, a Nemzedékek Parkja kialakítása.

A Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Főosztályának beruházási osztályvezetője, Riez Gyula elmondta, hogy a parkrendezés során több olyan innovatív megoldást alkalmaznak, amelynek köszönhetően a beruházás kevésbé terheli a környezetet.

Már a munkálatok elején eldőlt, hogy a tervben szereplő térburkolt felületet 160 négyzetméterrel lehet csökkenteni, vagyis így nő a zöldfelület aránya. A fenntartható fejlődés és az újrahasznosítás jegyében a régi járdát feltörték, a betonját ledarálták, az így keletkezett darált betont pedig az új, térkövezett járda alapjába építették bele. A régi anyag újrahasznosult, és az eljárás sem ment a minőség rovására.

Riez Gyula elmondta, hogy a beruházás során a védendő fákat nem OSB lappal kalodázták körbe, hanem raklapokkal. Ezeket a kivitelező a további munka során újra fel tudja használni – ellentétben az OSB lapokkal, amelyek a körbekerítés megszüntetésekor általában roncsolódnak és a kukában végzik.

Az osztályvezető hozzátette, mivel a térburkolati munkák 160 négyzetméterrel csökkentek, az eredeti kivitelezési összegnél kevesebb lenne a kivitelező költsége. Ennek ellentételezésére plusz munkákat kértek a munkákat végző Reneszánsz Kertépítő Kft-től, így a meglévő ivóvízkút felújítását, az itt lévő kerékpáros szobor újbóli mázolását, a területen lévő kockakőburkolat sérülésmentes felszedését, illetve egy használaton kívüli betonalap bontását is.

A Nemzedékek Parkja összesen nettó 81,281 millió forintból készül el, ebből 78 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás. A befejezési határidő 2020. augusztus 28.

(Cs.B.)