Menu

Panoráma röntgenkészülék
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.01.10.

A mai napon új diagnosztikai készülékkel gazdagodott a Rákos úti Rendelőintézet, ahol a szájsebészeti osztályán a hónap eleje óta üzemelő panoráma röntgenkészülék, és a hozzá tartozó automata filmelőhívó berendezés ünnepélyes átadására és bemutatására került sor.

Dr. Tausz Tamás, szájsebész-főorvos az ünnepségen elmondta, hogy a mai betegellátás feltétele, hogy ilyen panoráma röntgenkészüléssel legyen a rendelő ellátva. Külön köszönetet mondott az önkormányzatnak, az Egészségügyi Bizottságnak, hogy a hosszú időn keresztül tartó lobbizásnak köszönhetően ez a berendezés mostantól rendelkezésre állhat.
-A gép működtetése a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik, hiszen a paciens, amikor először jelentkezik a betegfelvételnél, már első alkalommal készíthető panorámafelvétel, ami a későbbi kezelés megválasztásához nagyon fontos. Ennek a készüléknek a megléte nagy hangsúlyt kap a szájsebészet területén, ami azért fontos, mert tudjuk, hogy egy-egy műtét ilyen felvétel nélkül nem végezhető el- mondta a főorvos.
Mindehhez Hajdu László polgármester hozzátette, hogy épp olyan időszakban kerül átadásra ez a berendezés, amikor az egészségügy területén lévő folyamatos átalakításokról lehet hallani. Ez a gép azonban nemcsak a közel 90 ezer kerületi lakost szolgálja ki a kisgyerektől az idős emeberig, hanem más kerületek lakóit, az agglomerációban élőket is.
Mindezt azért érdemes említeni, mert épp a fogászat területén ingyenes a foghúzás, a szájsebészet és a fogmegtartó kezelés.
A panorámás röntgenkészülék és a hozzá tartozó automata filmelőhívó 6,3 millió forintba került, amely a kerületben dolgozó 17 felnőtt fogorvos, 4 gyermekfogász és 2 szájsebész munkáját is fogja segíteni.
-A használat árát még most fogjuk meghatározni, de az biztos, hogy nagy segítség lesz ennek a működése a járóbeteg-ellátás területén. Azt azonban érdemes még megemlíteni, hogy ez egy olyan utolsó generációs, s egyben a legújabb gép, amelynek a sugárkibocsátása minimális- mondta dr. Tausz Tamás szájsebész-főorvos.
Nagyon széles betegkör diagnosztizálását segíti a panoráma röntgen. Elsősorban természetesen a fogászati jellegű betegségekét, de hozzájárul a fogszabályozási diagnosztikához, az arccsont reumatológiai kezelésének megtervezéséhez, valamint az egyéb arc- és állcsontbetegségek, köztük ciszták, tumorok dignosztikájához is. A panorámaröntgen segítségével a beteg kivizsgálása során egyetlen felvétellel képet kapunk a fogazat állapotáról, és az állcsontokban lévő elváltozásokról. A vizsgálat nagy előnye, hogy a panoráma felvétellel a beteg minden fogát nem kell külön-külön megröntgenezni.
A rövid ünnepségen részt vett dr. Szunyoghy János, orvos-igazgató, dr. Neszt Kálmán, a XV. kerületi Egészségügyi Intézmények vezető főorvosa, valamint Király Csaba, alpolgármester is, miközben Hajdu László polgármester kipróbálta a panorámás röntgenkészüléket a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Kapcsolódó cikkek







Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló