Menu

Pályázat – hagyományos lakóépületek padláshőszigetelésének támogatására

2011.04.11.

“Előbb a padlást hőszigeteljük, utána kezdjünk neki a külső falaknak és ablakoknak”

“Mivel a hagyományos magastetős épületek esetében a padlásszigetelés a leggyorsabban megtérülő beruházás, ezért a kerület vezetése úgy döntött, hogy pályázati formában lehetőséget ad azoknak is, akiknek nincs meg a teljes költség fedezésére a lehetősége.”

Vége a télnek, és sokan dönthetnek úgy, hogy a következő télen már nem szeretnének ennyit fizetni a fűtésért. A falak hőszigetelése, az ablakok javítása esetleg cseréje költséges, a padlások hőszigetelése hatékonyabb. Egy 100 m2-es földszintes családi ház padlásfödéme 100 m2, külső falai az ablakokkal és ajtókkal együtt mintegy 120-150 m2 felületet tesznek ki.

A falak utólagos külső oldali hőszigetelése nem olcsó, legtöbb esetben ha megfelelő vastagságban készítjük a költségek elérhetik a 15 ezer forintot négyzetméterenként. Sokszor, ha a külső vakolat jó állapotú, esetleg díszes homlozatunk van, sajnáljuk is beborítani hőszigetelő anyaggal. Az ablakok cseréje pedig újabb problémákkal jár, és még drágább. Egy jó minőségű faablak négyzetméter ára ugyanannyi mint a műanyag ablaké, és általában 50 ezer forint négyzetméterenként, sőt típustól függően még drágább is lehet. Könnyen átláthatjuk, hogy egy átlagos családi ház esetében a homlokzat jó hőszigetelése és ablakcseréje elérheti a 3 millió Ft-ot is. A homlokzat szebb lesz, a falak nem lesznek olyan hidegek, de a megtérülés több mint 15 év. (Ez persze ne szegje kedvünket akkor, ha különben is neki kell esni a külső homlokzatnak, mert olyan elöregedett a vakolat már rajta. Ha már állványozni és vakolni kell, akkor mindeképpen tegyünk alá hőszigetelést.)

A falszigetelésnél sokkal költséghatékonyabb az üres padlások hőszigetelése, hiszen sokkal olcsóbban elvégezhető. A hőszigetelő anyagok közül nem szükséges a legdrágábbakat alkalmazni, nem szükséges a vakolás, állványozás költsége sem.

A 100 m2-es padlásfödém hőszigetelése legrosszabb esetben sem kerület többe mint 1 milló Ft, de ennél lényegesen olcsóbban is megoldhatjuk egy kis odafigyeléssel. Ráadásul ez az a helyzet, ahol a házilagos megoldások is elfogadhatóak, mert kevesebb szakértelem kell a hőszigetelő paplanok vagy táblák lefektetéséhez, mint a homlokzavakoláshoz. Ezért a tapasztalatok alapján a padláshőszigetelés már 4-5 év alatt is megtérül, nem beszélve arról, hogy nyár hőségben is jobb a belső klíma, nem kell légkondi sem a megfelelő belső hőmérséklethez.

Családi házaknál a padlásfödém lehet fafödém, vagy az ötvenes évektől vasbeton födém. Fafödém esetében jó megoldás a fagerendák közé fújt cellulóz hőszigetelés, a mindegyik födémnél alkalmazható a födémre felülről ráfektetett kőzetgyapot tábla, és a járható felület staflivázon történő kialakítása. Jó megoldás a járófelülettel ellátott hőszigetelő tábla is.

Mindeképpen kérjük ki szakértő véleményét is mielőtt a munkákba belekezdünk.

Mivel a hagyományos magastetős épületek esetében a padlásszigetelés a leggyorsabban megtérülő beruházás, ezért a kerület vezetése úgy döntött, hogy pályázati formában lehetőséget ad azoknak is, akiknek nincs meg a teljes költség fedezésére a lehetősége.

A pályázattal kapcsolatban bővebb információ .

Dr. Novák Ágnes
okleveles építészmérnök
alpolgármester