Menu

Öt évvel azután ugyanazokkal ugyanott
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.04.

Ki hinné, hogy már öt év eltelt? Pedig így van. Éppen öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját az Újpalotai Közösségi Házban a Zsókavár Galéria, ahol azóta is hónapról hónapra bemutatkoznak ismert és kevésbé ismert alkotóművészek, képzőművészek.

Legyen szó festészetről, szobrászatról, fotóművészetről, iparművészetről- a textilművésztől a selyemfestőig. S ha a korosztályt nézzük: a legfiatalabbtól a „sajnos, már nem lehet közöttünk” alkotókig.
Ezek a falak sok mindent láttak az elmúlt félévtized alatt, így az ünnep alkalmából szinte visszapergett a homok azon a képzeletbeli homokórán: 2002. februárjában ugyanis épp úgy Olajos György festőművész kiállítását nyitotta meg a Zsókavár Galériában dr. Feledy Balázs művészeti író, s ugyanúgy Grencsó István (szaxofon) és Benkő Róbert (bőgő) játszott improvizációkat, mint most 2007. január 30-án.
A galéria a Purgatórium című kiállítással, majd a megnyitót követő jazzkoncerttel ünnepelte születésnapját. Ezen a jeles napon az amúgy is érdeklődő látogatók mellett számos alkotóművész is képviselte magát: olyanok, akik már kiállítottak ezen a helyszínen és olyanok is, akiknek csak a jövőben kerülnek ki alkotásaik.
Amint dr. Feledy Balázs megnyitójában kihangsúlyozta: a kortárs képzőművészet nagy bajban van, s ha a művelődési intézmények kiállítóhelyei nem lennének, akkor ezeknek az alkotásoknak nem lenne helye. Épp ezért a Zsókavár Galéria is az „üdítő kivételek közé” tartozik.
-Az elmúlt öt év alatt közel hatvan eseménynek adott otthont ez a helyszín. A galériára jellemző az igényesség, a szakmai változatosság, amely mindig összekapcsolódik a zenével- mondta.
A most 54 éves festőművész, Olajos György öt évvel ezelőtt a Rongybabák címet viselő kiállítását hozta el a Zsókavár Galériába, most pedig a Purgatórium című kiállítása hívogatja a közönséget.

De mit is tud ez az igazán sokoldalú művész?
-Olajos György sokoldalú muvész. Az általa muvelt és képviselt mufajok sokfélesége is bizonyítja ezt. Miután a Képzomuvészeti Foiskola sokszorosító grafika szakán végzett (1983-ban), így természetes, hogy rézkarcot, litográfiát vagy szitanyomatot készített és készít, illetve a számos egyedi rajz sem meglepo egy grafikustól. A kilencvenes évek óta foglalkozik textillel is, s az utóbbi években a kor egyik legújabb médiuma, a számítógép segítségével is alkot- írta róla Szeifert Judit.
-Festékek nélkül szeretne a festés műveletének értelmébe hatolni; úgy érzi Olajos György, föltehetőleg, így jobban meg tudja ragadni a dolog filozófiáját. Gyufaszálakat gyűjtött, idővel összegyűlt nála számtalan sok gyufaszál. Rátalált valahol egyszer egy opálos kartonplaszt lemezre. Annak a réseibe, finom kis vályúiba eregette be a gyufaszálakat, apró gallyakkal támasztva ki őket alulról, mint amikor az erdő felfogja az esőt. Létrejött egy meghökkentően szép minta, pattern, az első gyufakép, a Dal- mondta róla egy kiállítás aprópóján Karátson Gábor.
-Művei egyben befejezettek is, de éppen a mutatis mutandis révén elképzelhetők, sokszorosítva közkinccsé is tehetők – mint lehetőséget, ezt sem szabad kifelejteni a látogatónak a nézőpontjából. A sokoldalú technika itt nem öncélú: egyértelműen a szép szolgálatába állított, bármennyire is prózaiak anyagai. Átnemesülnek a tükrözések, léptékváltások és a realitások határra állításának folyamatában- mondta alkotásairól egy korábbi vidéki kiállítását követően Dr. Drávai István.

Most itt a Zsókavár Galériában dr. Feledy Balázs azt emelte ki, hogy minden művésznél nagyon fontos a spirituális élmény.
-A Purgatórium cím is arról tanuskodik, hogy kapcsolatot tartanak az égiek a földiekkel. S bár a képek címe nem olvasható, az alkotásokban mindez megtalálható. A műsorozta pedig létrejött egy határozott vonal mentén. Így egy különleges világ áll előttünka képeken- mondta a művészeti író a kiállítást megnyitó beszédében, amely kiállítás február 27-ig, szerda, péntek 10-15 óráig, kedd 10-20, csütörtök 11-17 óráig tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló