Menu

Ősszel elkészülnek a műfüves pályák

2012.09.06.

Az idei tanév sok változást hoz majd. Az egyik legnagyobb jelentőségű változás
a mindennapos testnevelés fokozatos bevezetése lehet. A pedagógus szakma
alapjaiban egyetért a döntéssel, de kritikai észrevételként gyakran hangoztatják, hogy a mindennapos testnevelés megtartásához nincs meg az infrastruktúra.

Az iskolák tornaterem- és sportudvar gondokkal küszködnek, a jelenlegi létesítményekben pedig nehezen tudják a mindennapos testnevelés feltételeit biztosítani.
Mindezek tükrében jó hír, hogy a kerület az ősszel négy műfüves sportpályával gazdagodik majd.
– A sportpályák a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve épülnek – tudtuk meg Bitvai Nándor alpolgármestertől. – A képviselő- testület többsége elfogadta, hogy az önkormányzat a beruházáshoz szükséges önrészt biztosítsa, s mivel az MLSZ-től is megkaptuk a kivitelező cégek nevét, gyakorlatilag már csak a szerződések aláírása van hátra. Ezt követően pedig szinte azonnal elkezdődhetnek az építési munkálatok.
Az önkormányzat és az MLSZ megállapodása szerint az ősz folyamán összesen
négy pálya épül majd: három kézilabdapálya méretű (20×40 méteres) és egy futballpálya nagyságú (105×68 méteres). A kivitelezők szerint a kisebb pályák három hét, a nagy pedig 60 nap alatt készül el. Ez azért is fontos, mert a kivitelezés már a tanítási időszakra esik, és nem mindegy, hogy a munkálatok
mennyire zavarják majd a tanítást. A kisméretű pályákat három iskola, a Kontyfa, a Czabán és a Szent Korona udvarán alakítják ki. A választás azért esett ezekre az iskolákra, mert egyrészt mindhárom iskolában komolyan veszik
a sportokat, másrészt az intézmények elhelyezkedése miatt az udvari pálya, és az
ahhoz tartozó világítás sem zavarja majd a környék lakóit. Szempont volt az is, hogy szerettünk volna mindhárom kerületrész számára sportolási lehetőséget biztosítani. A műfüves pályák ugyanis nemcsak a mindennapos testnevelés és a diáksport színterei lesznek, hanem esténként a lakosság is használhatja őket.
Bitvai Nándor hozzátette, hogy a kerületi iskolák nagy részében komoly sportéletet alakítottak ki. Éppen ezért szeretnének majd az MLSZ Országos Pályaépítési Programjának III. ütemében valamint a kisméretű óvodai műfüves pályák építési programjában is részt venni, hisz lenne még műfüves pályának hely a kerületben. A negyedik nagyméretű pályát nem iskolaudvaron építik meg, hanem a Szántóföld úti sporttelepen, ahol remélhetőleg télen-nyáron ideális helyszínt biztosít majd a labdarúgóutánpótlás-képzésnek.