Menu

Őrtilostól a Balatonon át Angliáig

2007.09.03.

A Kolozsvár Általános Iskola diákjai az idén nyáron több helyszínen is hasznosan tölthették el szünidei napjaikat. Mindezekről a tábort vezető pedagógusok így számoltak be:

Történelem tábor Őrtiloson-A tábor 2007. július 2- 8-ig tartott, Őrtiloson, egy somogyi kis falu határában, az erdei iskolák számára készült országos ajánlások alapján kialakításra került ÉltetőVilág Erdei Iskola és Ifjúsági Táborban.
A történelem tábort 6 nap, 6 évszám elnevezéssel, Másképpen, mint az iskolapadban alcímmel rendeztük meg.. A táborban 28 tanuló vett részt, közülük csak egy nem volt a Kolozsvár tanulója. A táborosok összetétele heterogén volt, 21 fiúból 11 ötödikes, 7 hatodikos, 1 hetedikes, 2 nyolcadikos, a 7 lányból 4 hatodikos, és 3 nyolcadikos volt. Nem közösség, csak a szaktárgy szeretete volt a kezdeti összetartó erő. Erdei iskolai módszerekkel elértük, hogy a tábor második felére a közösségi összetartó erő is működött.
A táborban az általános napirend a következők szerint alakult: reggeli 8-kor, 9- től 4 fős csoportokban ismerkedtek az aznapi témával, 10-től csoportonként beszámoló, feladatlappal nehezítve, 11-től kirándulás, délután 1-től ebéd, csendes pihenő, 3-tól sport-és ügyességi versenyek, 6-kor vacsora, utána a csapatok feladatainak előadása, értékelése, 10-től takarodó. A csapatok a 6 nap alatt pontrendszerben versenyeztek egymással, óriási lelkesedéssel, az utolsó délelőtt eredményhirdetéssel.
A tábor történelmi témái: a honfoglalás, Zrínyi Miklós, Csokonai Vitéz Mihály és a csurgói Református Gimnázium, 1848-49, Trianon, a rendszerváltás.
A történelmi témákat feldolgozva az alábbi helyszíneken jártunk:
Honfoglalás: a 4 fős csapatok bejárták a falut egy kérdőívvel, és megismerkedtek a történetével.
Zrínyi: Túra Újzrínyivárhoz
Csokonai: Utazás Csurgóra, ebéd egy vendéglőben, a gimnázium könyvtárosa bemutatta a régi könyvtárat és az iskola épületét.
1848: Túra a Fesztunghoz, ahonnan a magyar honvédek először lőttek a Dráván átkelő Jellasics seregére.
Trianon: Utazás Nagykanizsára, a Trianon emlékműhöz, strandolás, ebéd a strand vendéglőjében.
Rendszerváltás: Történelmi játék a táborban.
A 4 fős csapatok ügyesen dolgoztak, a feladatokat a kooperatív oktatás módszereivel dolgoztuk fel. Remélem, minden gyermek élményekkel gazdagon töltötte a hetet a táborban- számolt be Fehér Imre tanár úr.

Körutazás Anglia-Skócia 2007-A Kolozsvár Általános Iskola tanulóival idén nyáron is szerveztünk angliai utat.
Június 22-én autóbusszal indultunk, Ausztrián – Németországon-Belgiumon keresztül utaztunk. Brüsszelben autóbuszos városnézés után sétáltunk a Luxemburg Palota kertjében, a Grand Place-en, megnéztük az Atomium különleges épületét. Mielőtt átkeltünk a Csatornán Calais-Folkestone útvonalon, egy dunkerque-i tranzithotelben szálltunk meg.
Utunkat Canterbury-ben városnézéssel, a katedrális megtekintésével folytattuk, majd Cambridge-ben az angol oktatás és építészet fellegvárában tettünk egy rövid sétát. Megnéztük a híres St. John’s College épületét és parkját.
Következő állomásunk Észak Anglia legszebb kisvárosa, York volt. Középkori városfalak, lenyűgöző gótikus katedrális gazdagították angliai élményeinket. Este már Perth-ben, a régi skót királyi városban, vendégszerető családoknál vacsoráztunk.
Másnap reggel Edinburgh-ban városnézéssel folytatódott a programunk. Ellátogattunk az Edinburgh-i kastélyba, ahol megnéztük a koronázási ékszereket, és a magyar származású Szent Margit emlékére épített kápolnát. A Palace of Holyroodhouse, a város, a tenger és a környező hegyek gyönyörű látvány a város melletti dombról.
Következő napi programunk a Felföld kapujához, William Wallace emlékművéhez és a Stirling Kastélyba vezetett. A Rob Roy Múzeum után Killinbe érkeztünk, gyönyörködtünk a Dochart vízesésben és egy kis sétával ellátogattunk Rob Roy sírjához.
A Glamis kastély és a Scone Palota meglátogatása teljesen új volt a programunkban. A kastélyban született a „királyi nagyi”, s a termeiben látottak kicsit elvarázsoltak minket. A Scone Palotában rengeteg látnivaló várt ránk, a skót királyok koronázási ékszereit is megcsodálhattuk.
Skóciától elbúcsúzván Londonba indultunk. Útközben ellátogattunk Abbotsford-ba, Sir Walter Scott, a világhírű író házába, majd megálltunk rövid pihenőre Gretna Green-ben, ahol egy rendhagyó esküvői szertartás részesei lehettünk.
London nevezetességeit buszos és gyalogos kirándulások alkalmával néztük meg. Sok érdekesség várt ránk a Természettudományi Múzeumban és a Madame Tussauds Panoptikumban. Nagyon jól éreztük magunkat és már a következő nyár programján dolgozunk. Jövő évi programunk szerint London, Skócia után Írországba is áthajózunk néhány napra, s hazafelé Párizst, Disneyland-et sem hagyjuk ki- írta Bacsáné Schindler Gizella tanárnő.

A tolerancia tanítása Balatonlellén- A Kolozsvár Általános Iskolából öt tanulója öt nemzet diákjaival utazhatott Balatonlellére a nyáron. Az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének támogatásával részt vehettünk a „Tolerancia tanítása az angol nyelven keresztül” elnevezésű táborban.
Hetven 12-15 éves diák és tizennégy tanár érkezett Horvátországból, Koszovóból, Montenegróból, Romániából, Szerbiából és Magyarországról. Különböző programokat szerveztek számunkra, melyek az egymás iránti megértést segítették, megismerhettük a többi ország kulturális sajátosságait, szokásait, és tanulhattunk az Egyesült Államokról is.
Délelőttönként továbbképzésen sajátítottuk el az angol nyelv és a tolerancia együttes tanításának új megközelítési módjait Lydia Stack és Mary Lou McCloskey szakértők vezetésével. Délutánonként az újonnan tanult módszereket és tanulási stratégiákat ki is próbálhattuk a hat országból érkezett, vegyes összetételű, tíz fős tanulócsoportokban.
A szabadidő hasznos eltöltéséről Kathleen Freis táborvezető és nyolc egyetemista gondoskodott. Közösségi játékokat, művészeti programokat szerveztek, sportolási lehetőséget biztosítottak számunkra. A lellei szabadstrandon takarítási akcióban vettek részt a diákokkal együtt. Egy hajókázással egybekötött tihanyi kiránduláson is részt vehettünk.
Meglátogatott bennünket April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövet asszonya. Lenyűgözte a gyerekek nyitottsága és kommunikációra való fogékonysága.
A tábor előkészítésében és a diákok kiválasztásában az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége részéről Sántha Gergő és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány részéről Hayo de Vries vett részt.
A Kolozsváros diákok -Chemez Eszter, Fürtös Tímea, Revisnyei Péter, Sas Debóra, Sipőcz Adrienn- és kollégám – Bacsáné Schindler Gizella nevében is szeretném megköszönni ezt a két hetet- számolt be Csonka Boglárka az angol nyelvi munkaközösség vezetője.

A Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda hagyományaihoz híven idén is részt vett balatonvilágosi sátortáborban 82 fővel.
2007. augusztus 14-21. tartó ciklusban nagyon sok régi táborozó és hozzá csatlakozó friss sátorozó ragyogó időben élvezhette a balatoni üdülést. Az időjárás kegyeibe fogadott minket, s mindennap két alkalommal tudtunk fürdőzni a tóban. Sziget méretű lencséinken még a bátortalan fürdőzők is a vízre hajózhattak. A fiúk előszerettel küzdöttek meg az úszó szigetekért! A jó hangulatú napokat színesítette néhány játékos verseny is:házaspárbaj, Csoki Casino, táncverseny, tábori leg-leg-legügyesebb?
Természetesen egy testnevelésre szakosodott iskola szabadidős tevékenységeit is a sport határozza meg. Változatos lehetőségek közül választhattak a táborozók: foci, röplabda, zsinórlabda, tollas, asztalitenisz. Az élénk sportélet reggel 9 órától zajlott este 21 óráig. A lelkesebb sportolók még reggeli tornán is részt vehettek 7 órakor, amit egy idősebb társuk vezetett.
A mindennapos életet egy ügyeletes csapat segítette, aki gondoskodott a terítésről. A reggeli sátorszemle alkalmat adott a rendrakásra, sepregetésre és takarításra.
Nagy sikere volt a Balatonszabadi-Sóstóra tett gyalogtúrának,ahol mindenki kedvére shoppingolhatott, csapást mérhetett a fagyizóra, lángososra, hamburgeresre, bazársorra, ámbár a hazavezető gyalogút ekkor már, teli hassal hosszabbnak tűnt!
Örömmel mondhatom el, hogy egyetlen baleset és megbetegedés sem történt az egy hét alatt! Minden sátorozót sértetlenül sikerült átadni a szülőknek, akik már nagyon várták gyermekeiket az iskola előtt.
Egyúttal itt szeretném megköszönni régóta táboroztató, lelkes kollégáimnak a sok munkát és lelkesedést, amivel hozzájárultak a tábor sikeréhez: Bedi Józsefnének, Nagy Istvánnénak, Törökné Varga Csillának.
Köszönjük a XV. Ker. Önkormányzatnak és Hajdú László polgármester úrnak, hogy lehetővé tette a gyermekek részére a balatoni nyaralást!
Reméljük az élményekben gazdag tábori élet jövőre is visszahívja a gyerekeket a Balaton mellé…egy kis sátorozásra…közös játékra…- adta tudtul a tábor vezetője, Egri Jánosné.