Menu

Országos kutyakiállítás

2012.09.01.

Nemzeti (CAC) kutyakiállítást rendeznek szeptember 2-án a Felsőkert utcai Országos Munkakutya Sport Egyesület Sporttelepén. Az egész napos rendezvény megnyitója 9 órakor kezdődik. A látogatók számára ingyenes kiállítás kitűnő családi program.

A szervezők nem csak a profi , „kutyázásban” jártas vagy az iránt érdeklődő látogatókra gondoltak. Az egyes fajták jellemzőin, tenyésztési tudnivalókon kívül a laikus állatbarátok számára is sok látványosság kínálkozik a rendezvényen.
Lesz fegyelmező és őrzővédő bemutató, gyermekkutya pár és fiatal felvezetők
versenye, kiválasztják a legszebb német juhász kutyát. Nemzeti kincseinkkel, a magyar fajtákkal nem csak ismerkedni lehet, a pásztor és vadász kategóriában is versenyeztetni lehet az ebeket.
A szervezők legalább száz versenyző kutyára számítanak. Számos vidéki településről érkeznek négylábúak a megmérettetésre, várhatóan mind a tizenhat fajtacsoportnak (nemzetközi szakmai besorolás) lesznek képviselői a helyszínen. A versenyre érkezők különleges, ritka fajtákkal is megismerkedhetnek, és a legtöbbjüket meg is simogathatják. Az illem miatt a simogatásra előzőleg engedélyt kell kérni az eb tulajdonosától Tudniillik a megmérettetés előtt, a helyszínen több fajta szőrét hosszasan és precízen fésülik, beállítják. A gazdi valószínűleg nem örülne, ha a döntő pillanatok előtt barátkozás címén elrontanák kedvence „frizuráját”.
A bírálatok során a kutyáknak meghatározott mozgás és állás közben is meg kell mutatniuk magukat. Az összevetés fajtánként, nemenként és korcsoportonként történik. A bírói gárdában neves hazai kutyás szaktekintélyek, például a Bánhidi házaspár, Kisbán Kázmér, Hódosi József, s külföldi meghívottként Carlo Balla neve is szerepel. Ezúttal sem marad el a befejező Best in show, melynek keretében az összes fajta legjobbjai közül kiválasztják a rendezvény „abszolút győztesét”, azt a kutyát, amelyik a saját kategóriájában a legközelebb áll a standard szerinti tökéleteshez.
A rendező egyesület kerületi csoportjának ügyvezető igazgatóját ismerve kedves meglepetésekre is lehet számítani a rendezvényen.
Szopó Béla a hazai munkakutyázás legendás hírű nagy öregje, a jól képzett kutyáival mindig valami pluszt visz az egyébként is színes programjaikba.