Menu

Országos katasztrófariasztási gyakorlat ma,2011. november 21-én, hétfőn

2011.11.21.

November 21-én országos értesítési és törzsvezetési, valamint országos lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlat lesz, amely országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlattal együtt zajlik majd.

Cél a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása. Ezzel egy időben a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű tesztközleményeket) tesznek közzé. Ennek célja, hogy a lakosság megismerje, s így a későbbiekben akár egy valós helyzetben felismerje a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.
További részletes információk a gyakorlatról a www. katasztrofavedelem.hu honlapon elérhetők

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Kerületi Polgárok!

Tájékoztatjuk a kerület lakosságát, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve országos katasztrófariasztási és tájékoztatási gyakorlatot tart
2011. november 21-én, hétfőn.
A gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, így Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül, ugyanakkor a lakossági riasztóeszközök ( úgynevezett szirénák ) hangos üzempróbájára is sor kerül.

Kérjük a kerület lakosságát, hogy a riasztási gyakorlat teljes időtartama alatt őrizzék meg nyugalmukat, kísérjék figyelemmel a rádiók – televíziók műsoraiban elhangzó közleményeket, híradásokat.
Higgadt magatartásukkal akadályozzák meg az esetleges pánikhangulat kialakulását.
Segítsenek a többiek, az idősek és fiatalok, az idegenek és turisták tájékoztatásában.
A gyakorlat során – a szirénajelzést követően – a mobil telefonon történő kommunikációt lehetőleg korlátozzák sms-ek írására, ezzel is tehermentesítve a GSM szolgáltatókat.

A gyakorlásba bevont egészségügyi szervek támogatásával
a mozgósított polgári védelmi szervezetek állományának,
valamint a 18 – 60 év közötti lakosság tényleges, önkéntes véradása zajlik
az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével.

Köszönjük közreműködésüket, segítségüket!